
Vaccinurile împotriva COVID-19 încearcă să prevină boala COVID-19 declanșînd un răspuns imun. Nu reușeșesc de fiecare dată să declanșeze un răspuns potrivit pentru că virusul a avut destule mutații în ultimii ani și avem o singură formulă pe vaccin pentru cîteva miliarde de oameni care diferă între ei (iar unii oameni sînt suficient de diferiți pentru a nu avea răspunsul imul dorit). Oricum, dacă o persoană face vaccinul, chiar dacă intră în contact cu virusul, are un risc mult mai mic de a face o boală gravă, cu complicații, spitalizare și efecte secundare pe termen lung iar asta contează mai mult decît efectele secundare. Poate că unii vor contrazice ultima frază mai ales dacă ei sau cei apropiați au avut reacții secundare grave dar asta-i viața. Nimănui nu-i plac reacțiile secundar sau accidentele de mașină (de exemplu) dar ele au loc.
Vaccinurile cele mai potrivite sînt cele personalizate, cele în care se analizează mai întîi organismul și sistemul imunitar al fiecărei persoane și abia apoi se adaptează pentru ea și se livrează vaccinul dorit, dar sîntem încă departe de asemenea performanțe. De ce departe? Pentru că e nevoi de o grămadă de resurse pentru așa ceva și nu sînt încă alocate cum trebuie.
Important de reținut pe moment este că producătorul de medicamente AstraZeneca își retrage vaccinul Covid-19 la nivel mondial. Vaccinul nu mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană după ce compania și-a retras voluntar autorizația de introducere pe piață.