Azi mă așteptau pe facebook cîteva evenimente, la unele dintre ele n-am cum să particip pentru că-s răspîndite prin țară și n-am cum să particip la ele și apoi să mă întorc la treburile mele în timp util. Dar unul dintre evenimentele care va avea loc în Oradea la începutu l săptămînii viitoare (adică luni, 16 ianuarie, începînd de la ora 18) mi-a atras atenția: este vorba de alegerea studenților în Senatul Univeristății locale.
Am terminat facultatea de calculatoare (numele este mai lung, dar ăsta e domeniul principal) de la Universitatea din Oradea acum aproape 11 ani, dar este prima oară cînd am de-a face cu asemenea eveniment. Sînt tentat să mă duc, chiar dacă voi fi doar spectator și nu voi avea nici un cuvînt de zis în deciziile pe care le vor lua universitarii.
Grupul pentru drepturi studențești este format din studenți voluntari, dornici să contribuie la o dezvoltare adecvată a tinerilor care pătrund în mediul universitar, alineată la nivel european. Grupul s-a născut din dorința de a oferi studenților o alternativă la sistemul clasic în care studenții senatori reprezentau mai mult interesele facultății decăt pe cele ale studenților, datorită modului adesea netransparent în care aceștia erau aleși. Alternativa va avea la bază un program clar ce urmează a fi implementat odată cu alegerea membrilor grupului în Senatul Universității din Oradea. Candidatura și munca în echipă este singura care poate apăra drepturile studenților grav afectate de Legea educației naționale pentru că împreună suntem mult mai puternici și putem realizat multe proiecte benefice.
Considerăm că a sosit momentul unei noi generații de lideri studențești, o generație care să creeze noi proiecte, mai actuale și mai apropiate de problemele colegilor noștri, dar și una mult mai agresivă atăt de necesară vremurilor în care trăim. Pentru noi ar fi o onoare să reprezintăm studenții Universității din Oradea și să avem șansa de a ne implica în rezolvarea problemelor tinerilor din această comunitate.
Principalele direcții ale mandatului nostru:
1. PROMOVAREA EDUCAŢIEI CENTRATĂ PE STUDENT, în care studentul este centru universului educațional, profesorii și personalul auxiliar trebuind să ajute și să coordoneze studentul pentru o carieră de succes în viitor!
2. Promovarea unor hotărări de Senat prin care Orarul și programul de la secretariat să fie în interesul studentului nu al profesorului și/sau al secretarelor. STUDENTUL DIN SENAT VA FI VOCEA STUDENŢILOR PE CARE îI REPREZINTĂ.
3. Urmărirea respectării drepturilor studenților, stabilite de reglementările interne și naționale și informarea continuă și în timp căt mai scurt a studenților asupra acestora.
4. Consolidarea relațiilor cu Federațiile Naționale Studențești și alte centre universitare naționale și internaționale.
5. Organizarea de evenimete studențești gen STUDFEST, săptămăni științifice, cercuri studențești, cluburi tematice și multe alte activități.
6. Consolidarea legăturilor cu autoritățile locale în vederea obținerii de avantaje și beneficii, precum:
- reduceri la spectacole de teatru, filarmonică, competiții sportive,
- înființarea Casei de Cultură a Studenților din Oradea, înființarea Clubului Studențesc, etc.
7. întărirea relațiilor cu mediul economic privat local și regional, în vederea facilitării accesului la sponsorizări pentru proiectele sau activitațile studentești propuse și alte beneficii (negocierea de reduceri la intrarea în ștranduri, piscine sau spa-uri, săli de fitness și aerobic).
8. îmbunătățirea relațiilor cu mass-media locală și națională.
Lista studenților pe care o susține GDS:
1. Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Ştiințe Politice și Ştiințele Comunicării: Roland OLAH
2. Facultatea de Ştiințe Economice: Răzvan Lucian TAU
3. Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologica:
Ştefan-Radu MAGDA
4. Facultatea de Litere: Andra-Maria NISTOR
5. Facultatea de Protecție a Mediului: Ionuț COMAN
Adrian BENEA
6. Facultatea de Arte: Răducu-Theodor ŞERBĂNESCU
7. Facultatea de Medicina și Farmacie: Lucia Raluca ARDELEAN
8. Faculatea de Ştiințe Socio-Umane: Alexandra PUŞCAŞ
9. Facultatea de Inginerie Electrica și Tehnologia Informației:
Romeo Vasile FILIP
10. Facultatea de Inginerie Energetica si Management Industrial:
Gabriel CHEŢIU
11. Facultatea de Teologie Ortodoxă "Episcop Dr. Vasile Coman": Constantin PASCARIU
12. Facultatea de Ştiințe: Adina Nicoleta POP
13. Geografie, Turism și Sport: Ştefan BAIAS