Anul trecut am făcut o descoperire pe care nu prea aveam cum să o știu din moment ce nu am trecut personal prin experiența respectivă. oricît de multe ai învăța despre cum să realizezi un cv (curriculum vitae), niciodată nu vei ști mai bine să faci unul pînă nu cauți pe cineva pentru un post oarecare. Nu are importanță ce post sau ce trebuie să facă... este important doar faptul că știi exact ce vrei și nu te mulțumești cu mai puțin. Mai ales cînd dai banu pentru un serviciu și vrei rezultate.
Pe scurt, dacă vrei un cv de succes fă următoarele lucruri:
- fii original, dar păstrează un format cît mai apropiat de unul dintre standardele comune (formatele de curriculum vitae larg folosite)
- nu lăsa goluri: n-ai lucrat 5-6 luni? E neplăcut, dar se mai întîmplă. Caută să umpli aceaste perioade de lipsă a muncii pe bază de contract cu o activitate (gen: lucru pe proiect, colaborare, voluntariat, cursuri diverse) dar fără a minți. Lumea se așteaptă la anumite exagerări prin cv-uri (e normal ca să vrem să arătăm cît mai bine pentru cei din jur), dar nimănui nu-i plac mincinoșii. De obicei se fac unele verificări minime ale activității anterioare, iar dacă nimeni nu a auzit de voi atunci rezultatul poate fi neplăcut.
- caută să descrii cît mai bine, fără a intra în detalii, activitatea de la firma (sau firmele) la care ai lucrat. Personal am tendința de a ignora din start cv-urile care conțin doar perioada de lucru la o companie, dar care nu conține nici un fel de descriere a activității respective.
- fii corect, atît cu tine însăți cît și cu cei care te cheamă la interviu. Curriculum vitae conține experiența ta, nu ce ai vrea tu să știi sau ce crezi tu că ai știi (adică nu exagera prea mult cu ce știi să faci). Nu dă deloc bine să fii acceptat la o companie și după aceea să descopere că, de fapt, nu știi decît o mică parte din ce te lauzi. Testele pe care le dau
- fii rezonabil: dacă, cumva, faci parte dintre acele persoane super-calificate la ceva (un domeniu sau un grup de domenii) nu ai nevoie să-ți depui cv-ul pe la vreo firmă sau alta... se vor bate toți pentru tine. în plus, dacă ceri o sumă mult prea mare de la bun început, se vor găsi întotdeauna unii care să te refuze... E criză, nimeni nu plătește un salariu extraordinar de mare pe ochi frumoși, dar există mulți care pot plăti un salariu mediu la început pentru ca apoi să-l crească în funcție de performanțe.