Motivația oficială este lipsa banilor și încercarea de a face economii. Totuși, bani pentru campania electorală s-au găsit: o deturnare de fonduri, probabil legală, dar neplăcută pentru foarte mulți (majoritatea?) dintre șoferi. Asta în timp ce lucrările de la autostrada Sibiu - Orăștie ar fi fost oprite la un moment dat, nu cu mult timp în urmă, pe motiv de lipsa plăților pentru constructori. în Romănia nu există momentan drum expres (din cîte știu), dar există un act normativ care reglementează construcția lor care nu diferă mult de specificațiile unei autostrăzi. Cele mai mari diferențe sînt lipsa benzilor de urgență, spațiilor de servicii, parcărilor și benzinăriilor. Drumurile expres sînt un pic mai înguste decît autostrăzile, iar limitele maxime ale vitezei sînt mai mici (de maxim 120 km/oră în loc de 130 km/oră pe autostradă).
Ministerul Transporturilor nu mai construiește autostrăzi, ci investește în drumuri expres. Decizia lasă vestul țării fără autostrada A6. Autoritățile încearcă astfel să facă economii la buget. Transportatorii însă nu agrează soluția, pentru că drumurile expres nu oferă parcări, benzi de urgență sau benzinării. Mai mult, acestea sunt mai înguste și nu pot circula la fel de rapid pe ele.
Drumul expres va pleca de la intersecția cu autostrada A1 și va merge spre Lugoj, Caransebeș, Orșova, Drobeta Turnu Severin și se va opri la Craiova. Au fost cosntruiți deja 10 kilometri, dar ca parte din autostrada A6. Mai sunt de realizat alți 236 de kilometri. Potrivit masterplanului de transport, costul lucrărilor se ridică la 1,8 miliarde de euro.
”Drumul normal, care e european îl lărgesc și îi mai pun o bandă sau două benzi. Exact cum ai face autostradă, dar nu ai o bandă de rezervă. Mută banii dintr-o parte în alta. Atenție! Ne-au cerut 7 cenți acciza, ne-au spus că ni ia pentru autostradă, nu pentru drumuri exprese. Ar trebui să ni dea înapoi că au mințit că ne fac autostrazi”, spune Miron Sporea, vicepreședintele Asociației Patronale a Transportatorilor.
Guvernul renunță și la construirea unei autostrăzi care să lege Timișoara de Moravița și de Serbia, așa cum promitea Victor Ponta vara aceasta. Masterplanul de transport stabilește ca pănă în anul 2030 să se construiască 480 de kilometri de autostrăzi, cu 5 miliarde de euro, și 2.400 de kilometri de drumuri expres, cu 18,7 miliarde de euro.
Mai multe informații găsiți aici.
Din punctul meu de vedre romănii sînt îndreptățiți să ceară înapoi banii pentru rovinietă (cu sau fără supărarea de rigoare), sînt îndreptățiți să voteze pe altcineva (conform propriilor opțiuni electorale) sau chiar să îi dea jos din pozițiile oficiale pe cei din guvern și / sau parlament. Motivul este același: incompetență și neîndeplinirea promisiunilor electorale (adică minciună). Atunci cînd cineva caută să-și asigure poziția comodă într-o poziție de conducere în detrimentul entității pe care o conducere (indiferent dacă e vorba de o firmă, fundație, asociație sau țară) el se numește incompetent. Atunci cînd omul semnează un contract pentru un preț dublu sau triplu pe kilometru de autostradă decît în alte părți și acceptă o calitate cel mult egală decît dincolo se numește fie incompetent, fie hoț sau complice. Atunci cînd cineva se răzgîndește și transformă autostrada în drum expres, pentru ca mai apoi să lărgească drumul ăla pentru a-l transforma în autostradă după cîțiva ani, pe alți bani (mulți, foarte mulți bani) aruncați pe fereastră se numește fie prost, fie incompetent, fie hoț sau complice. Și n-ar avea ce căuta pe un post de conducere.