
Fiind domeniul ei de activitate știe mai bine subiectul decît mine și că se fac cercetări de multă vreme (ani buni, 10 ani din ce rețin). Nu excludea posibilitatea de creștere din nou a dinților permanenți doar era cam sceptică că se va afla prea curînd o metodă eficientă pentru așa ceva (dacă-ți pierzi un dinte de lapte îți crește la loc un dinte definitiv dar dacă-l pierzi pe acela nu-ți mai crește nimic pentru că avem doar o singură rădăcină de rezervă).
Totuși, se pare că ziua aia nu e prea departe - primul medicament care-ți face să-ți crească din nou dinții va fi testat și verificat din plin iar dacă va fi în regulă va fi lansat pe piață pînă în anul 2030. N-am apucat încă să fac foarte multe despre cercetările recente făcute pentru creștere dinților permanenți dar ceea ce am citit anul trecut implica folosirea unor celule stem care pot fi reprogramate (cel puțin în teorie) să se dezvolte mai departe așa cum dorește medicul care le folosește. Iar în creșterea unui nou dinte contează și ce fel de dinte. Nu e de dorit să-ți crească un canin în poziția unui molar sau invers, tot așa cum nu vrei dinți de vampir fix în cerul gurii unde erau odinioară dinții de minte pe care i-a scos stomatologul la un moment dat.
Revenind la subiect, practic celulele stem ar putea fi reprogramate (tot teoretic vorbind pînă aflu mai multe informații noi) să fie rădăcina unei dinte. Ce fel de rădăcină depinde de dorit. Cît de repede va apare medicamentul ăla, cît de bun va fi și ce efecte secundare va avea (dacă va avea) rămîne de văzut. Probabil o să revin cu informații despre acest subiect. Nu neaparat în cursul zilei ci cînd se va afla mai multe despre el.
Completare uterioară: între a folosi celule stem și a bloca acțiunea unor gene care inhibă creșterea dinților dintr-a treia generație (adică ce vor să facă cercetătorii din Japonia) există diferențe clare. Celulele stem fac să crească dinte cu dinte, blocarea unor gene te vor face să treci din nou prin ceea ce trec copii la pierderea dinților de lapte chiar dacă ai peste 30 sau peste 40 de ani. Dar ambele variante sînt bune atîta vreme cît îți fac dinții să crească fără efecte secundare majore pentru sănătatea ta (să-ți cadă dinții actuali și creșterea lor este neplăcut dar poți să treci peste problema asta minoră indiferent de vîrsta ta).