Operațiunea de mutare a început azi dimineață, iar leii și leoaicele, dintre care cel mai în vîrsta are aproximativ 27 de ani, vor decola cu un avion al companiei Jet 2, mîine dimineață de pe aeroportul Ferihegy din Budapesta. Felinele vor fi transportate în Marea Britanie și vor ajunge la Yorkshire Wildlife Park, aproape de Doncaster. Proprietarul operatorului aerian, Philip Meeson, a declarat că leii “vor fi mîndria comitatului Yorkshire”.
Dacă aici leii erau ținuți în cuști de 16 metri pătrați, pe beton, din cauza lipsei de spațiu, la destinație ei vor avea un adăpost special, în cadrul rezervației naturale din comitatul Yorkshire. Proprietarii rezervației au nevoie de 150 de mii de lire sterline pentru construcția adăpostului și pentru transport, iar pînă duminică s-au strîns din donații un pic peste 120 de mii de lire sterline. Interesul lor a fost stîrnit de ce au citit în mass-media despre condițiile în care erau ținuți leii la Grădina Zoologică de la noi.
Povestea felinelor a ajuns destul de cunoscută în Marea Britanie, după ce proprietarii rezervației Yorkshire Wildlife Park au desfășurat o campanie intensă pentru a atrage atenția asupra conditiilor în care trăiesc leii de la Gradina zoologica din Oradea. Ca parte a campaniei de salvare a leilor ei au creat și o pagină pe internet, o găsiți aici.
Pînă acum, dintre cei 18 lei de la Grădina Zoologică din Oradea, trei exemplare tinere (Suzana, Perita și Aneta) au fost trimise în Africa în preajma Crăciunului, și au ajuns în Drakenstein Park, lîngă Capetown. "La Zoo Oradea vom rămîne doar cu doi lei, o femelă și un mascul", a declarat Daiana Ghender, administratoare a Grădinii Zoologice.
Un articol bbc despre acest subiect poate fi citit și urmărit (are și un filmuleț) aici.