
Ei bine, anul trecut a fost creată o listă cu cele mai uimitoare 10 explanete găsite pînă în luna septembrie 2012.
HD 209458 B - Osiris, prima planetă care se evaporă din cauza apropierii prea mari de steaua ei. Aceasta e mai rece decît Soarele nostru, dar distanța de planetă este atît de mică încît materia este proiectată pe orbita acesteia, făcînd-o să semene cu o cometă.
WASP-12B - iadul spațial este un gigant gazos, de 1,5 mai masiv decît Jupiter, și cea mai fierbinte planetă descoperită. Are o temperatură de 2200 de grade Celsius (4000 de grade Fahrenheit) și orbitează în jurul stelei ei mai aproape decît oricare planetă cunoscută anul trecut.
HD 188753 AB - Tatooine, denumită după planeta cămin a lui Luke Skywalker, este un Jupiter fierbinte. Dacă s-ar observa cerul de pe unul dintre posibilii ei sateliți (încă nu au fost descoperiți) s-ar părea că sistemul solar are 3 stele în locul celor două vizibile.
TREZ-2B - planeta întunecată se află la 750 de ani lumină de Terra și este mai întunecată decît cel mai negru cărbune. Reflectă mai puțin de 1% din lumina care ajunge la ea și este cea mai întunecată planetă cunoscută.
HAT-P-1B - norul, este cea mai pufoasă planetă cunoscută. Mai mare decît Jupiter, cîntărește mai puțin decît un dop de plută. Densitatea ei este o pătrime cît cea a apei, ar putea chiar pluti la suprafața oceanului (dacă ar exista un ocean cu o suprafață atît de mare).
GJ 1214 B - planeta apelor, este de fapt o planetă stîncoasă în care apa există în abundență și una dintre planetele despre care se știe că are atmosferă. Se presupune că un ocean imens cu o adîncime de cîteva mii de kilometri acoperă întreaga planetă.
HIP 130444 B - enigma, este probabil cea mai stranie exoplanetă găsită pînă acum: nu doar a supraviețuit catacismului prin care steaua ei a devenit un gigant roșu, dar a și venit dintr-o altă galaxie.
PZR J1719-1438 B - planeta diamant a fost la un moment dat o stea, rămășițele ei fiind predominant alcătuite din carbon. Presiunea imensă produsă de un pulsar din imediata apropiere a dus la cristalizarea carbonului în diamant.
PZR B1L20-2L B - Matusalem este cea mai veche planetă cunoscută pînă acum: e o lume primordială cu o vîrstă de 12,7 miliarde de ani (adică cu vreo 8 miliarde mai bătrînă decît lumea de sub picioarele voastre)... Oare cîte civilizații de ființe inteligente au avut timp să se dezvolte consecutiv la suprafața ei în această perioadă?
GLIESE 581 B - Super Terra este o planetă stîncoasă cu o masă de 8 ori cea a Pămîntului localizată în zona Goldilock, adică zona locuibilă a planetelor de tipul Terrei, și este una dintre cele mai similare cu cea pe care trăim noi. Dar nu e singura.