SEO si importanta sitemap-urilor

Există două tipuri de sitemap-uri care sînt folosite acum în web design și seo: XML sitemap și HTML sitemap (care apare pe pagină). Au o structură diferită și nu au chiar aceleași ținte, dar au același scop: de a asigura cel mai bun acces la site și la toate paginile (articolele) de pe site.

Sitemap-urile sînt foarte importantedacă site-ul are conținut dinamic, dacă are pagini cu mult flash, meniuri DHTML de tip drop-down, meniuri css sau ajax, dacă este nou sau dacă nu are multe locații și are pagini care nu sînt prea vizibile sau chiar deloc vizibile (de exemplu arhivele și site-urile încă în lucru). Fișierele flash sînt fișiere compilate și încă nu sînt citite de către motoarele de căutare, fișierele apelate prin ajax și meniurile de tip drop-down sînt încă invizibile pentru că programele de tip spider nu urmăresc locațiile javascript.

Sitemap-uri XML

Primul tip este de obicei un fișier XML generat (sau mai multe fișiere, depinzînd de caz) și este trimis motoarelor de căutare folosind uneltele pentru webmasteri pentru a parcurge întreg site-ul și articolele de pe el mai rapid.

Scopul sitemap-urilor XML este de a instrui motoarele de căutare în legătură cu structura site-ului tău web, despre cît de des este actualizat conținutul paginii și cînd este adăugat nou conținut pe site. Folosind un sitemap XML va asigura faptul că toate paginile site-ului vor fi parcurse și indexate, paginile actualizate des de pe site-ul tău sînt parcurse mai des, iar paginile noi sînt indexate mai rapid.

Structura standard a unui sitemap XML este disponibilă aici: http://www.sitemaps.org/protocol.php. Vă recomand scrierea sitemap-ului sub forma unui fișier cu nume standard (de exemplu sitemap.xml) în rădăcina site-ului. De exemplu, acest site are http://www.supravirtual.ro/sitemap.xml. Cînd ai mai multe sitemap-uri XML (se poate întîmpla atunci cînd fișierul inițial este mult prea mare pentru a fi accesat în întregime de către programele de tip spider ale motoarelor de căutare) folosiți nume similare pentru toate fișierele și trimiteți-le prin uneltele pentru webmasteri.

Sitemap-ul ar trebui să conțină URL-urile tuturor paginilor de pe site, iar asta înseamnă că ar trebui să fie actualizat de fiecare dată cînd este adăugată o pagină nouă pe site (automat sau manual).

El nu este de obicei văzut de către vizitatorii umani, chiar dacă unii dintre ei pot accesa sitemap-urile XML (intenționat sau accidental), ele sînt "țintite" către programele de tip spider ale motoarelor de căutare.

Sitemap-urile HTML de pe pagină

Sitemap-urile XML sînt mai detaliate, dar sitemap-ul HTML este o reprezentare grafică mai bună a arhitecturii website-ului. Sitemap-ul HTML este folosit în primul rînd pentru a asista vizitatorii umane la navigarea prin site, dar sînt folosite de asemenea de către motoarele de căutare pentru același lucru.

Din cauza acestui lucru sitemap-urile de pe pagină ar trebui să fie conectate cu fiecare pagină a site-ului. Cel mai important aspect pe care trebuie să vi-l amintiți este să mențineți lucrurile cît mai simplu posibil. De exemplu, cele mai importante locații ar trebuie să fie text clar (cu cuvinte cheie în interiorul textului ancoră) sau grafice cu frazele cheie în textul de la atribut ("alt text"). Ar trebui să stabiliți un sistem de locații care pot fi percepute ușor și clar atît de către oameni cît și de spider-ul unui motor de căutare.

Am mai scris despre scrierea de conținut și importanța pe care i-o atribuie motoarele de căutare, dar asta nu este suficient: este foarte important pentru a face cît mai ușor pentru oameni și motoare de a ajunge acolo.

Dacă folosești cadre (frame-uri) în interiorul unui site (nu este recomandat); plasează întotdeauna locația sitemap-ului HTML în etichetele care nu aparțin unui cadru pe fiecare pagină a website-ului.

Dacă ai un site mare, cu sute sau mii de pagini (în timp jurnalele-blog-urile și ziarele electronice pot ajunge la asemenea dimensiuni) împarte navigarea în mai multe sitemap-uril HTML interconectate și împărțite pe categorii. Adu-ți de asemenea aminte să ții totul cît mai simplu posibil și păstrează numărul maxim de locații din oricare sitemap undeva pe la 100  - vizitatorii umani se vor piede, se vor plictisi sau chiar mai rău dacă vor ajune la o listă prea lungă de locații.

Versiunea în limba engleză este aici.