SEO, continutul unui site si importanta gramaticii

Poate că nu v-ați gîndit niciodată cît de importante sînt cunoștințele despre gramatică cînd v-ați scris conținutul pentru site, dar aceste cunoștințe sînt mult prea importante pentru a fi ignorate. Cunosc cîteva specimene de indivizi care scriu o mulțime de articole pline de greșeli pe paginile lor, iar unul dintre ei are și ceva pretenții de politician... și le-am spus de fiecare dată cînd am avut ocazia să-și corecteze modul în care scriu, mai ales erorile gramaticale.

Sînt cîteva puncte de vedere care trebuie luate în considerare în momentul în care începeți să scrieți articole pentru site (voi înșivă sau cel angajat pentru a face acest lucru):

- toată lumea care are acces la internet le vor putea citi, nu doar clienții voștri, dar și prietenii voștri, partenerii de afacere, reporterii și publicul lor... într-un cuvînt: toată lumea.

- pagina voastră este, într-o anumită măsură, oglinda voastră (ca persoană sau afacere), și a produselor și serviciilor pe care le vindeți pe internet. Toate lucrurile bune și rele care apar pe pagină se vor reflecta la voi, depinde prea mult de circumstanțe pentru a începe să scriu despre asta acum.

- comunicarea prin internet se face în primul rînd prin text, acest lucru este probabil motivul pentru care motoarele de căutare doresc cît mai mult conținut posibil pe o pagină (Google, de exemplu, și-a schimbat de curînd algoritmul de căutare pentru a pune accent pe conținutul unic). Se spune că o imagine face cît 1000 de cuvinte... imaginea aia vă va aduce cîțiva vizitatori care se vor întoarce numai dacă vor găsi conținut bun în site.

Un site bine optimizat este acela care este citibil în același mod de către oameni și de motoarele de căutare. Toți citesc conținutul lui și judecă pagina în funcție de el, chiar dacă procesele sînt foarte diferite. Din punctul de vedere al motoarelor de căutare greșelile gramaticale din text ar putea crea o variantă diferită de indexare în interiorul motorul de căutare decît cea la care v-ați așteptat atunci cînd ați scris conținutul, iar motorul nu va redirecționa atîția utilizatori cît v-ați așteptat.

Din celălalt punct de vedere, este foarte dificil pentru un om să citească un text care conține o mulțime de erori gramaticale... poate fi considerat uneori chiar o formă de tortură. Toți facem greșeli, dar diferența este rapiditatea cu care ne corectăm erorile și, în timp, numărul lor. Primul rezultat al citirii unui text scris aiurea este o opinie proastă despre site, nu doar despre articol, și s-ar putea ca vizitatorul să nu citească articolul pînă la final. în cazurile mai rele cea mai comună reacție este ca vizitatorul să nu se mai întoarcă vreodată pe site.

Multă lume are tendința de a judeca rapid dacă le place sau nu un site pe care-l văd pentru prima oară. Greșelile gramaticale vor înclina întotdeauna această judecată spre ceva rău sau mai rău despre pagină, iar proprietarii ei vor pierde întotdeauna bani (în lumea virtuală a internetului vizitatori  = bani).

Versiunea în engleză se găsește aici.