Artisteer, Joomla si erorile

Unul dintre lucrurile pe care le-am avut de făcut în ultimele zile a fost realizarea unei pagini web avînd joomla ca suport pentru administrarea informațiilor. Practic am primit un fișier Photoshop cu imaginea dorită pentru site, a trebuit tăiată în bucăți mai mici (antet, butoane, etc) și apoi transformată într-un șablon pentru joomla. Artisteer mi s-a părut o unealtă potrivită pentru așa ceva, mai ales că îl folosisem pentru cîteva jurnale de wordpress.. L-am folosit și de data această, iar astă s-a dovedit a fi o eroare (cel puțin în cazul ăsta). Ştiam că Artisteer are anumite limitări, nu poți pune butoanele și componenetele așa cum îți dorești, bănuiam că are și unele erori și am avut prilejul să dau peste una dintre ele.

Termenul englezesc de "footer" descrie partea de subsol a paginii, cea în care conține de obicei informații despre creatorii paginii, despre sistemul folosit, etc. O eroare cunoscută a Artisteer-ului este că această porțiune de subsol o ia cam razna uneori și începe să se plimbe în interiorul paginii în loc să rămînă la locul ei. Motivul este că footer-ul este afișat imediat după <div class="art-sheet">, iar conținutul acestuia se scurge deseori sub limita de jos a subsolului.

Deși a fost un compromis, "workaround" cum i se spune pe engleză, soluția a fost simplă, dar a trebuit să folosesc jquery pentru asta. Am atribuit un id div-ului și am mutat în interiorul lui, la final, conținutul div-ului cu clasa "art-footer" după care l-am mutat cu cîțiva pixeli la stînga, pentru a fi pe centru. Singura condiție pentru ca această soluție să meargă este să aveți activat javascript-ul.

Concluzia este că dacă vrei o pagină web fără mari bătăi de cap, în sensul uneia simple, de prezentare, Artisteer este o soluție destul de eficientă. Dar în momentul în care ieși din modelul pe care îl folosește (pentru că asta face: are memorate anumite șabloane care pot fi combinate într-o anumită măsură pentru a ajunge la un rezultat dorit) și trebuie să te bagi prin codul pe care îl exportă încetează de a deveni o soluție și se poate transforma cu ușurință o problemă.

Pe de altă parte, vă recomant să vă instalați firebug-ul și să-l folosiți cu firefox, este o unealtă foarte utilă pentru dezvoltarea de pagini web. Trebuie să recunosc că mi-ar fi fost mult mai greu să-i dau de cap fără ajutorul lui.