Calculatoare personale în locul grădinarilor

În prima secundă m-am gîndit că-i o idee oribilă pe motiv că (încă) e greu pentru un calculator să facă pe grădinarul. Și, mai ales, aș prefera să nu fiu lăsat complet pe dinafară atunci cînd e vorba de cultivarea propriilor alimente.

Dar, pînă la urmă, ideea nu e chiar atît e rea: calculatorul ăla ajută doar la realizarea și menținerea unui mediu controlat și bun pentru cultura plantelor. Iar oamenii nu-s tocmai excluși din ecuație.

Pentru început aș fi interesat să-mi cultiv singur cafeaua pe motiv că în cîțiva ani ar putea deveni suficient de valoroasă pentru a transforma pasiunea băutului de cafea într-o afacere profitabilă. După aia, în funcție de cît spațiu voi avea la dispoziție, diversificarea este cuvîntul cheie. N-aș exclude nici măcar cultivarea de hrană pentru insecte - se spune că acestea (insectele) prăjite sînt excelente, iar unii le consideră o delicatesă. Poate că o asemenea idee îți displace, dar în lipsă de altceva cu siguranță te va tenta ideea (adică vei mînca orice comestibil).