Mars rover refăcut pentru misiunea de anul viitor

Ținînd cont de distanța dintre Pămînt și Marte (aproximativ 4 minute lumină) este foarte dificil ca mașinăriile trimise pe planeta roșie să poată fi operate de cineva, oricine, de pe planeta albastră. Chiar și aterizarea unui dispozitiv pe Marte durează mai puțin decît îi trebuie semnalului să călătorească pînă acolo și înapoi.

Tocmai de aceea mașinăriile trimise acolo trebuie să aibă un grad minim de autonomie, atît din punctul de vedere al aterizării cît și a deplasării pe un teren accidental. Și, mai ales, trebuie să reziste unor condiții extreme de mediu - atmosfera este mult mai redusă decît pe Terra, temperaturile variază mult, nu există cîmp magnetic planetar și aparatura e expusă radiațiilor extramarțiene.

Doctorul Vandi Verma, specialist în robotică de la NASA și șofer al mașinuțelor de pe Marte, explică modul în care sînt pilotate acestea de pe planeta vecină. Următoarea mașinuță care va fi trimisă acolo anul viitor a suferit trei mari modificări pentru a fi mai adaptată condițiilor locale.