Cum ar arăta semnalele extratereștrilor?

Este o întrebare un pic cam retorică, dar și una existențială: șansele de a fi singuri în Univers sînt neglijabile (cu cît se adună mai multe informații despre sistemele solare din galaxie și planetele din cadrul lor, respectiv despre alte galaxii cu atît scade probabilitatea ca Terra să fie singura planetă cu viață mai mult sau mai puțin inteligentă), dar spațiul din jurul nostru e foarte mare. Mult prea mare pentru a fi cercetat într-o generație sau două.

SETI este programul care caută deja de 6 decenii inteligență extraterestră - semnalele lor ar fi putut ajunge pînă la noi, bine ascunse printre zgomotul de fond ale Universului (care, între noi vorbind, e un loc destul de zgomotos în tot spectrul electro-magnetic). Sarcina e cu atît mai dificilă cu cît nu se pune doar problema spațiului imens din jur, ci și a timpului: e posibil ca unele civilizații să fie cu zeci de mii sau milioane de ani mai avansate tehnologic decît noi și să transmită semnale în cu totul alt spectru, la care noi n-avem (încă?) acces.

Dar dacă extratereștrii au transmis la un moment dat semnale electromagnetice suficient de putermice încît să ajungă pînă la noi, cum s-ar auzi ele? Cei ce la Seeker încearcă să ofere un răspuns.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează