Sfîrșitul erei tranzistorilor din silicon

Apariția tranzistorilor a dus la o revoluție tehnologică și industrială care ne-au schimbat viețile: fără ei n-ai fi avut PC-urile și laptopurile pe care să le butonezi, telefoanele inteligente și tabletele pe care să le iei cu tine cam peste tot, iar internetul ar fi fost foarte diferit. Dacă ar fi existat așa ceva într-o lume fără tranzistori.

De obicei tranzistorii au cel puțin trei terminale (ori borne sau electrozi cum mai sînt denumite): sursă, drenă și poarta. Prin intermediul lor rezistenţa electrică a semiconductorului poate fi controlată cu ajutorul unui semnal electric numit semnal de comandă.

Siliconul a fost considerat un material potrivit pentru unitățile de procesare ale calculatoarelor (nu e singurul material folosit, dar e cel mai comun). Miniaturizarea continuă a tranzistorilor din acestea a ajuns la o limitare fizică: mecanica cuantică face ca electronii să treacă de cei cîțiva nanometri de silicon fără să producă semnalul dorit.

Schimbarea materialelor din tranzistori ar putea fi o soluție, un costisitoare (dar așa au fost și tranzistorii la început, cînd au înlocuit tuburile de vaccum), iar Inteligența Artificială (bazată pe capacitatea de învățare a mașinilor) va duce la apariția unor algoritmi noi și utilizarea mai eficientă a circuitelor existente deja. Însă doar viitorul va arăta în ce fel va evolua tehnologia și ce materiale vor fi folosite în procesoarele roboților viitorului.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează