Alunecări de teren evaluate de pe orbită

Atunci cînd condițiile sînt îndeplinite (cînd plouă abundent iar terenul are o consisență anume) alunecările dezastruoase de teren (care implică mii sau milioane de tone de pămînt / noroi, apă și alte obiecte) poate avea loc în numai cîteva minute.

Pentru prima dată în istoria recentă (ultimii cîțiva mii de ani) cercetătorii pot să evalueze amenințările alunecărilor de teren aproape în timp real datorită sateliților artificiali de pe orbită și a unui model dezvoltat de cei de la NASA (centrul zborului spațial Goddard din Greenbelt, Maryland).

Modelul estimează potențialul alunecărilor de teren datorită ploii abudente (cea mai comună cauză din lume). Atunci cînd terenul de la adîncime e deja instabil ploile reprezintă ultima picătură și totul o ia la vale peste dealuri și munți.

Modelul dorește să crească capacitatea umană de înțelegere a motivelor și momentelor în care asemenea alunecări au loc și să îmbunătățească estimările pe termen mediu și lung. O analiză globală a alunecărilor de teren realizată pe baza informațiilor dn ultimii 10 ani a fost publicată online în ediția din 22 martie a jurnalului Earth’s Future.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează