Material organic pe Marte

Probabil că informația asta a înconjurat Terra de cîteva ori în ultimele 36 de ore (bine, bine, trebuie să fii interesat în chestii de genul ăsta ca să-i dai atenție), dar e bine să afli și de aici că s-au găsit urmele materiei organice pe Marte.

De cînd a ajuns acolo în 2012 roboțelul celor de la NASA (Curiosity) a făcut găuri în roci căutînd molecule organice (ce conțin carbon). Aceste molecule sînt cărămizile vieții pe Terra, dar se presupune că provin din surse anorganice. Radiațiile ce inundă planeta Marte (în lipsa unui cîmp magnetic protector) a distrus moleculele organice de la suprafață, făcîndu-le mai dificil de detectat. Însă Curiosity a găsit molecule în interiorul rocilor, protejate de radiație vreme de miliarde de ani.

Încă nu e foarte clar dacă a existat viață pe Marte acum cîteva miliarde de ani, cînd încă avea atmosferă și apă lichidă la suprafaț (puteau să provină și din alte surse, meteoriți sau reacții chimice), dar lucrurile se vor lămuri în următorii cîțiva ani. Iar dacă se vor găsi organisme vii în subsolul planetei roșii, departe de suprafața mortală, lucrurile vor deveni mult mai interesante: vom avea oare posibilitatea sau dreptul să colonizăm planeta din vecinătate?