Incendierea Londrei în 4 septembrie

Wikipedia spune că marele Incendiu din Londra a distrus părțile centrale ale Londrei la începutul lunii septembrie 1666: a cuprins centrul medieval aflat în interiorul vechiului zid roman, amenințînd și istrictul aristocratic Westminster, Palatul Whitehall al lui Carol al II-lea și mare parte din mahalalele din suburbii. A distrus peste 13 mii de case (aparținînd majorității londonezilor estimați la 80 de mii de oameni), 87 de biserici de mir, Catedrala Sf. Pavel, și mare parte din clădirile autorităților orășenești. Incendiul ar fi început duminică, 2 septembrie, la brutăria lui Thomas Farriner (sau Farynor) de pe Pudding Lane la scurt timp după miezul nopții și a ținut pînă miercuri, 5 septembrie 1666.

În 4 septembrie 2016 londonezii vor să comemoreze 350 de ani de la evenimentul respectiv recreîndu-l la scară redusă: au început să construiască un model al Londrei din 1666 (cum cred ei că a arătat orașul în acea perioadă) lung de 120 de metri care va fi aprins pe Tamisa. Acesta face parte dintr-un festival de arte și idee produs de Artichoke.

Reprezentarea Londrei secolului al XVII a fost gîndită de artistul american David Best în colaborare cu Artichoke. Spectacolul London 1666 va fi regizat de Tim van Someren și va fi difuzat online la visitlondon.com/greatfire350.

Proiectul implică luni de muncă a tinerilor din mai multe orașe: Camden, Hackney, Islington, Newham, Southwark și Tower Hamlets. Sute de școlari au luat parte la ateliere de desen și istorie în orașele respective și au realizat planșele decorative incluse în piesa finală. Înregistrarea alăturată îi are în atenție pe Helen Marriage, directoare de la Artichoke, artistul David Best și Jonathan Bartlett, Production Manager.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează