Relativitatea specială și electro-magneții

în lumea asta totul este relativ, începînd de la modul în care se înțeleg oamenii între ei, continuînd cu modul în care percep mișcarea corpurilor din jurul lor și terminînd cu cît anume vei înțelege relativitatea specială din explicațiile de mai jos.

Exemplul clasic oferit pentru înțelegerea relativității este cel al unei nave ce se mișcă cu o viteză apropiată de viteza luminii și a doi observatori: unul care rămîne pe Terra și altul care face un drum pînă la cea mai apropiată stea și înapoi. Pentru primul om trec cîțiva ani bun, pentru cel de-al doilea trec (hai să zicem - vă las pe voi să faceți calculele exacte) doar cîteva ore. O diferență sesizabilă? Nu? Dar nu este nevoie ca viteza să fie apropiată de a luminii pentru a se obține acest efect, cel al dilatării timpului! Sateliții de pe orbita Terrei se mișcă mult mai încet (”doar” la vreo 10 mii de kilometri pe oră), dar ceasul lor intern rămîne în urma celor de la suprafața planetei cu ”numai” 4 microsecunde pe zi.

Un alt efect al relativității este percepția unui obiect care trece pe lîngă tine: o mașină deplasîndu-se la 100 de km pe oră (de exemplu) ți se va părea mai scurtă cu cîțiva centimetri decît atunci cînd stă pe loc alături de tine (sau cînd te deplasezi alături de ea la aceeași viteză). Acest efect, aplicat electronilor dintr-un cablu de cupru (sau oricare electro-magnet) explică magnetismul pe care îl dobîndește efectul la trecerea curentului prin el.

Știai că magnetismul electromagneților acționează doar asupra corpurilor în mișcare, nu și asupra celor staționare? Detalii găsești în explicația alăturată, dar înțelegerea ei este la rîndul ei relativă (trebuie să ai măcar bazele fizicii bine puse la punct pentru asta).

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează