Nigel Ackland si proteza bionica în loc de mîna

Primul lucru care mi-a atras atenția în legătură cu acest subiect a fost imaginea alăturată (undeva pe facebook). Din explicațiile care se dau la filmulețele găsite pe youtube cu aceeași ocazie (prin intermediul comentariilor la imagine), Nigel Ackland a avut un accident în urma căruia a rămas fără mîna dreaptă. 6 ani mai tîrziu i s-a atașat o proteză bionică în formă de mînă realizată din fibră de carbon care poate fi controlată cu ajutorul mișcărilor din braț. 

Unora le amintește de cyborgii din seria Terminator (și nu mă miră deloc ), dar mie îmi amintește mai degabă de protezele inteligente din Războiul Stelelor (Star Wars) - le-au avut atît Darth Vader cît și fiu-său, Luke Skywalker. Protezei îi lipsește sensibilitatea pe care o oferă nervii și mobilitatea unei mîini adevărate, dar, după cum puteți vedea este a dracului de utilă: printre altele își poate lega șireturile, poate apăsa pe taste, lucra cu cărțile de joc, decoji legume, iar bărbatul se poate îmbrăca singur...

Se spune că această mînă artificială este cea mai evoluată dintre protezele existente la ora actuală. Mîna mioelectrică bebionic3 conține nu doar fibre de carbon, ci și inele din aluminiu și aliaje.

Sînt suficient de curios pentru a căuta să aflu cum vor arăta următoarele versiuni ale protezelor bionice, mai ales că-s de meserie programator (și, implicit, mă pasionează știința), dar n-am răbdare să mai aștept cîțiva ani pînă vor apare pe piață.