Noi descoperiri despre cîmpul magnetic al Pămîntului

Privită din spațiul cosmic planeta noastră apare ca un punct albastru (mai mare sau mai mic, în funcție de distanță) înconjurat de imensitatea neagră prin care se mișcă împreună cu Soarele în jurul centrului galaxiei.

Invizibil privirii umane, cîmpul magnetic al Terrei o înconjoară și o protejează de efectele radiațiilor venite de la stelele din zonă (faimosul vînt solar). Dacă forma planetei este vag sferică (un elipsoid de rotație de fapt), forma cîmpului ei magnetic este diferită pe motiv de interacțiune cu radiațiile: pe partea dinspre Soare este mai redus, îar în partea opusă are o formă alungită.

Pînă acum se știa că liniile de cîmp magnetic se reconectează în partea alungită eliberînd energie care se mișcă cu viteze supersonice (particulele încărcate sînt cunoscute ca plasmă). Recent s-a observat că reconectarea are loc și în zona mai redusă dinspre Soare.

Știindu-se că aceste particule influențează activitatea echipamentelor electronice și vremea, estimările următoare vor putea fi ceva mai precise.