Imun la manipularea genetică

Tehnologia CRISPR și capacitatea de a modifica patrimoniul genetic (inclusiv pentru a vindeca o serie de boli) a făcut ceva valuri în ultimii ani. CRISPR-Cas9 este o unealtă de modificare genetică mai rapidă, mai ieftină și mai precisă decît tehnologiile similare anterioare, cu o gamă mai largă de aplicații potențiale.

Dar are o problemă ce îi limitează oarecum utilizarea în cadrul speciei umane: CRISPR este o familie de secvențe ADN ce apar în bacterii și arhee. Secvențele conțin fragmente genetice ale virusurilor care au atacat procariotele, iar acestea sînt folosite pentru a detecta și distruge codul genetic al virusurilor similare în timpul atacurilor ulterioare. Aceste secvențe joacă un rol cheie în sistemul defensiv al procariotelor și formează baza tehnologiei CRISPR-Cas9.

Problema este că și specia umană a intrat în contact cu o sumedenie de viruși în ultimele miloane de ani, și-a format un sistem de protecție propriu. Problemele folosirii CRISPR-Cas9 apar în momentul în care sistemul imunitar recunoaște secvențele de viruși folosite și se mobilizează în distrugerea lor. Iar efectele pot fi mai distructive decît ți-ai dori.