NASA studiază un eveniment arctic neobișnuit

La polul nord este încă noapte (ca în fiecare lună de iarnă, în fiecare an), iar Soarele nu se va ridica pe cer măcar cîteva săptămîni de acum înainte. Și, cu toate aceste, temperatura de acolo este neobișnuit de caldă, cu cîteva grade deasupra înghețului în nordul Groenlandei.

E a patra iarnă la rînd în care temperatura este prea mare: căldura acompaniată de aer umed ajunge în zona arctică nu doar prin sectorul de nord al oceanului Atlantic dintre Groenlanda și Europa, cum a făcut în anii anteriori, ci și dinspre oceanul Pacific prin strîmtoarea Bering.

Cercetătorii de la Centrul de Zbor Spațial Goddard de la nasa așteaptă să vadă ce impact va avea acest val de căldură asupra gheții de pe oceane în timpul iernii. Aceasta și-a micșorat volumul considerabil, atingînd un record minim în ultimii 3 ani. Nivelul gheții e deja la minim în unele regiuni ale zonei arctice.

Un alt eveniment excepțional îl reprezintă dispariția apei înghețate din cîteva zone din nordul Groenlandei lăsînd căldura oceanului să ajungă în atmosferă, iar asta crește riscul unei topiri mai rapide a gheții.