Încălzirea globală aduce iarnă grea

Acum vreo 30 și ceva de ani, cînd eram copil, știai că era 15 septembrie pentru că ploua cam în fiecare an (doar de cîteva ori, puține, natura nu ne uda în prima zi de școală) iar iernile erau pline de zăpadă. Și acum mai aud povești despre copii care se plimbau pe Crișul Repede înghețat în acea perioadă, sau chiar jucau fotbal, în ciuda riscurilor de a ajunge în apa rece.

Acum zilele ploioase din 15 septembrie au devenit o excepție, iar iarna adevărată ne cam ocolește. Da, e în continuare frig, dar parcă nu e chiar atît de frig ca pe vremuri (Crișul îngheață o dată la cîțiva ani, nu anual, iar ocazional iarna e cu momente primăvăratice, chiar și prin ianuarie). Și cu siguranță nu e atîta zăpadă ca pe vremuri.

Mulți spun că lumea se încălzește, parțial din cauza activității umane care aruncă în atmosferă cantintăți imense de oxizi de carbon, metan, oxizi de azot și alte substanțe ce blochează căldura înăuntru. Însă, cel puțin pentru moment, în ultimii cîțiva ani, americanii din continentul de nord trec prin niște ierni grele (sau chiar crunte, depinde pe cine întrebi).

Și nu e deloc ciudat: primul lucru care se întîmplă într-un frigider care se dezgheață este topirea apei înghețate. Încă mai avem ghețari la poli și în zonele înalte, dar asta n-o să mai fie multă vreme. Urmează apariția unor dezechilibre atmosferice datorate cantității crescute de apă. Crezi că zborurile comerciale sînt sigure în perioada actuală? Stai să vezi cum vor fi în cîțiva ani - nici un avion nu va zbura prin atmosferă pe distanțe lungi, iar dacă nu reușesc să se ridice deasupra (sau, cel puțin, la o înălțime sigură) vor ajunge să fie casate.

Nivelul oceanului planetar va crește (adică toate mările și oceanele interconectate vor avansa în interiorul uscatului), iar asta va duce la dispariția cîtorva orașe mari de pe coastă. Alte orașe vor dispare datorită secetei pentru că circuitul apei în natură va fi perturbat prea mult ca să mai plouă în zonele respective. Permafrostul din zonele reci de acum va fi complet dezghețat, aruncînd în atmosferă bacterii și viruși ce-au trăit acum cîteva mii sau chiar milioane de ani, împotriva cărora nu prea mai există protecție, iar animalele vor muri pe capete (inclusiv oamenii) - deja cîteva mii de mamifere din Siberia au și murit din cauza asta.

Frumos, nu? Partea bună este că soluții există, dar asta implică fixarea carbonului înapoi în corpurile copacilor sau în sol. Sau în cadrul unor obiecte ce-ar putea ajuta omenirea să ajungă mai ușor la stele. Partea proastă e că trebuie să te implici și tu.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează