Definiția umanității, pe cale de schimbare

Prin uman dex-ul înțelege ceva care ține de om sau de omenire, privitor la om sau la omenire, caracteristic omului sau omenirii; omenesc. Noi vom înțelege întotdeauna ceva de-al nostru, ce seamănă cu noi (iar unii vor exagera cu asta considerîndu-i pe unii ceva mai umani decît restul pe criterii de culoare a pielii sau a părului, pe criterii religioase sau de educație, etc).

Însă definiția asta se va schimba și se va extinde considerabil în următorul secol: unul dintre avantajele evoluției tehnologice este că oamenii vor începe să interacționeze mult mai mult cu dispozitivele electronice din jurul lor. Unele ființe umane deja sînt îmbunătățite cu ajutorul unor dispozitive atașate care îi ajută să se miște, să audă sau să vadă în culori, iar tendința e în creștere.

Pe de altă parte, nu cunoaștem încă viață în afara planetei Pămînt, chiar dacă o căutăm de cîțiva zeci de ani, atît în sistemul nostru solar cît și în afara lui. Nu știm cît de asemănătoare este viața extraterestră cu ceea ce cunoaștem, iar definiția umanității ar putea suferi niște influențe și sub impactul informațiilor despre ea.