Sau, cel puțin, nu întotdeauna. Cel puțin nu atîta vreme cît ADN-ul poate fi extras din rămășițele animalului în cauză (sau a persoanei - nu există nici o diferență din punctul acesta de vedere). Odată extras genomul respectiv din oase el poate fi prelucrat (pentru recuperarea pierderilor sau chiar îmbunătățire) cu ajutorul uneltelor pe care bio-tehnologia ni le-a pus la dispoziție, iar animalul poate fi clonat.

Dar clonarea unui animal nu e același lucru cu clonarea unei întregi specii: exemplarele existente trebuie să fie suficient de diverse genetic pentru a elimina propagarea genelor recesive. Iar introducerea unei turme de animale înapoi în mediul propice dezvoltării ridică o mulțime de alte probleme: fiecare grup de animale ocupă o anumită nișă. Povestea lupilor reintroduși în Yellowstone și a modificărilor pe care le-au produs după aceea este (probabil) foarte cunoscută.

Să reintroduci dinozaurii este nerealist din cel puțin două puncte de vedere: a trecut atît de mult timp de la dispariția majorității speciilor de dinozauri încît ADN-ului lor nu mai poate fi extras din rămășițele mineralizate (adică din fosile), iar clima planetei s-a schimbat suficient de mult încît să nu-și mai găsească un loc. Dar reintroducerea unor specii dispărute mai aproape de timpul prezent (cum ar fi mamuții lînoși) e ceva mai realistă, chiar dacă ecosistemul lor (tundra din zonele nordice, apropiate de cercul arctic) e în schimbare odată cu creșterea temperaturii pe toată planeta.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

User Rating: / 1
PoorBest  
Extincția nu e nevoie să fie permanentă - Dan-Marius Sabău - Stiinta: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.