Oamenii au presupus că Pămîntul de sub picioarele lor se rotește, dar nu întotdeauna au putut să explice de ce sau cum. Acum se poate observa destul de ușor această mișcare în jurul propriului ax, dar atunci cînd nu ai la dispoziție informațiile primite de la sateliții de pe orbită sau Stația Spațială Internațională cum ai putea arăta tuturor că totul se mișcă în jurul tău, chiar dacă ție ți se pare că stai pe loc?

Demonstrația e destul de simplă, dar ai nevoie să-ți meargă un pic mintea ca să înțelegi exact ce se întîmplă: corpurile se mișcă independent de celelalte, chiar dacă asupra tuturor acționează gravitația Terrei. Lansarea cu viteză a unui obiect de la ecuator spre nord îl va face să devieze un pic la dreapta (spre est) pentru că-și păstrează impulsul inițial și se va mișca mai repede decît terenul de dedesubt - efectul Coriolis (așa cum este denumit) este prezent și în emisfera sudică, dar devierea va fi spre stînga (vest).

Vîrful unui turn foarte înalt de pe suprafața planetei se va mișca mai repede decît baza lui pentru că se mișcă pe un cerc mai mare cu același centru, centrul Pămîntului. Dacă planeta ar fi imobilă, o minge lăsată să cadă de la vîrful turnului ar trebui să cadă la baza lui.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

User Rating: / 1
PoorBest  
O demonstrație că Pămîntul se rotește - Dan-Marius Sabău - Stiinta: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.