O demonstrație că Pămîntul se rotește

Oamenii au presupus că Pămîntul de sub picioarele lor se rotește, dar nu întotdeauna au putut să explice de ce sau cum. Acum se poate observa destul de ușor această mișcare în jurul propriului ax, dar atunci cînd nu ai la dispoziție informațiile primite de la sateliții de pe orbită sau Stația Spațială Internațională cum ai putea arăta tuturor că totul se mișcă în jurul tău, chiar dacă ție ți se pare că stai pe loc?

Demonstrația e destul de simplă, dar ai nevoie să-ți meargă un pic mintea ca să înțelegi exact ce se întîmplă: corpurile se mișcă independent de celelalte, chiar dacă asupra tuturor acționează gravitația Terrei. Lansarea cu viteză a unui obiect de la ecuator spre nord îl va face să devieze un pic la dreapta (spre est) pentru că-și păstrează impulsul inițial și se va mișca mai repede decît terenul de dedesubt - efectul Coriolis (așa cum este denumit) este prezent și în emisfera sudică, dar devierea va fi spre stînga (vest).

Vîrful unui turn foarte înalt de pe suprafața planetei se va mișca mai repede decît baza lui pentru că se mișcă pe un cerc mai mare cu același centru, centrul Pămîntului. Dacă planeta ar fi imobilă, o minge lăsată să cadă de la vîrful turnului ar trebui să cadă la baza lui.