Întinderile înainte de antrenament

Parte a încălzirii pe care sportivii o fac înaintea antrenamentului, întinderile membrelor într-o direcție sau alta pentru a întinde mușchii și ligamentele și a oferi o mobilitate (flexiblitate) cît mai bună.

Este o practică deja devenită tradiție, are cel puțin cîteva decenii în spate, și ar ajuta corpul să se pregătească pentru efortul fizic ce urmează. Rezultatul e deja bine stabilit: făcute constant, întinderile produc niște mușchi și ligamente mai flexibile, capabile să reacționeze un pic mai rapid decît dacă nu le-ai face. Însă nu ajută în cazul eventualelor răniri produse în timpul antrenamentului (atunci cînd corpul este suprasolicitat, iar un element sau altul cedează din cauza forțelor implicate în mișcare), iar unii susțin că întinerile pot reduce performanța așteptată - cîteva serii de mișcări rapide și energice, în care mușchii (și întreg corpul de altfel) se încălzesc, ar ajuta mai mult.

Asta nu înseamnă că ar trebui să renunți la întinderi. În funcție de sportul pe care-l faci s-ar putea să te ajute, mai ales dacă ai nevoie de viteză și mobilitate la fiecare antrenament.