Rusia exclusă de la jocurile olimpice pentru dopaj

Chestia asta nu e deloc o surpriză: echipa Rusiei a fost eliminată de la Jocurile Paralimpice. Atleţii care ar fi trebuit să concureze între 7 şi 18 septembrie 2016 la Rio de Janeiro, Brazilia, au primit interdicţie din partea Comitetului Internaţional Paralimpic.

Nici măcar nu e vina Rusiei, ci a întregului sistem: inițial, la primele ediții, oricine putea participa la Jocurile Olimpice - adică orice om obișnuit, luat de pe stradă și antrenat cum se cuvine, ar fi avut ceva șanse să cîștige un premiu. În ultimele decenii participanții au început să fie selectați cît mai bine, alegînd mai degrabă oamenii deja optimizați (prin selecția naturală apar anumite diferențe structurale între ființele vii) pentru a participa la anumite probe în locul mediei obișnuite (adică acel gigel de pe stradă ales complet aleator) tocmai pentru a le mări șansele de reușită. Iar dacă unii preferă să umble și mai mult la chimia internă a participanților (adică la dopaj) pentru a le spori performanțele sportive e de înțeles. Ilegal, dar de înțeles.

Acum se folosesc anumite substanțe pentru a spori reacțiile umane, dar peste o generație sau două s-ar putea să fie interzise modificările genetice cu același scop.