Graba si lipsa de respect fata de cei din trafic

Am pornit secțiunea șoferilor tîmpiți din cauza unui comportament care m-a deranjat la un moment dat. Dacă aș fi fost ceva mai atent în trafic (și aș fi înregistrat) această redactare a scenei observate în trafic în cursul zilei de azi nu ar fi al doilea articol din serie.

Ştiți unde e Universitatea din Oradea? Azi am fost pe acolo cu ceva treaba. N-are importanță ce anume, e re levant doar ce s-a întîmplat cînd am plecat de acolo. îmi lăsasem mașina în parcarea din față, aproape de intrarea principală. Cei care știu zona știu și traseul spre centrul orașului, relevant pentru ceea ce vreau să spun în continuare, așa că nu e nevoie să insist asupra lui, restul n-au decît să facă o vizită Oradei... zona e superbă. 

Cînd mi-am scos mașina din parcare a trebuit să dau cu spatele, ocupînd un pic pînă din ambele sensuri ale drumului. Nu mă întrebați de ce, așa e filmul... și configurația terenului. în timp ce făceam manevrele de ieșire am observat că o șoferiță (după cum aveam să descopăr ceva mai tîrziu) ieșea exact la fel din parcare, dar cu cîteva zeci de metri mai spre cimitir și un avans de cîteva secunde. în mod normal, așa cum se mai obișnuiește uneori, lumea care circula cu mașinile prin zonă a lăsat-o să iasă. Avansul ăla i-a dat timp să mă claxoneze de zor și să treacă vijelios prin spatele meu.

Nu știu unde se grăbea atît de tare, nici nu-mi pasă. Chestia e atît de comună încît de cele mai multe ori trece neobservată (în sensul iritant al cuvîntului, ăla care mă motivează uneori să scriu). Şi dacă ar fi fost doar atît nota asta nu ar fi existat... ceea ce mi-a atras atenția a fost continuarea.

La vreun kilometri de Universitate, spre oraș, este parcul Bălcescu și două semafoare. Oricît de mult se grăbea puștoaica, nu a ajuns prea departe: a fost nevoită să se oprească la primul semafor. Din cauza configurației și a traficului la primul semafor eram în dreptul ei, dar la al doilea (vreo 20 de metri mai înainte) am ajuns în fața mașinii, dorind să o iau la stînga. în fața mea era o mașină a unei școli de șoferi, iar din cauza traficului și a lipsei de experiență din roșu s-a făcut verde la semafor, apoi din nou roșu înainte ca șoferul începător să apuce să se miște din loc.

Cu siguranță soferul începător din fața mea nu a observat gestul tinerei din mașina aflată în spatele meu, cel cu pumnul strîns și degetul mijlociu întins, dar eu l-am văzut. Şoferița a și țîșnit din loc la următorul semafor verde, ignorînd cîteva reguli de circulație.

Vi se pare normal? Mie nu... e doar o dovadă de nesimțire. Nu mă interesează ce probleme au cei din trafic, nici unde se grăbesc. Toți am avut probleme, toți ne-am grăbit la un moment dat. Dar atît vreme cît șoferii nu le acordă un minim de respect și de înțelegere celor din jur, mai ales începătorilor (toți am fost așa ceva la un moment sau altul), ar trebui trecuți rapid pe tușă.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează