Efectele îndulcitorilor artificiali

Prea mult zahăr strică în mai multe moduri decît sînt pentru moment dispus să detaliez (poate duce la diabet și depunere de grăsime, strică dinții din cauza proliferării bacteriilor producătoare de carii, produce dependență sînt doar cîteva dintre efecte), dar și lipsa zahărului (atunci cînd este înlocuit de îndulcitori artificiali) poate avea efecte negative.

Creierul știe cînd consumă chestii dulci (datorită gustului), așa că ia măsurile necesare contracarării efectelor sale prin producerea de insulină. Chiar și în cazul îndulcitorilor artificiali care nu au caloriile pe care le are zahărul sau mierea. Folosirea constantă a acestora poate duce la o rezistență la insulină (un precursor al diabetului) chiar și atunci cînd tocmai aia încerci să eviți.

Mai mult: intestinele reacționează diferit la zahăr și îndulcitori, chiar dacă creierul nu face mare diferență între ele, iar asta poate duce la alte probleme. Chiar dacă îndulcitorii nu-s digerați (la nivelul intestinului subțire), s-ar putea să ducă la înmulțirea unor bacterii care, totuși, pot să-i digere.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează