Orbirea cataractei vindecată în 5 minute

Cataracta este o afecțiune oftalmologică frecventă (o au cîteva milioane de oameni) ce determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenței cristalinului. Ea poate fi congenitală sau dobîndită, se poate forma pe oricare dintre cele 3 straturi ale lentilei: capsula, cortexul și nucleul.

Cataractele descoperite în zonele corticale sau nucleare sînt asociate vîrstelor înaintate, dar riscul dezvoltării catactelor (la unul sau ambii ochi) crește odată cu expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (pentru a evita asta se recomandă ochelarii cu protecție împotriva UV-urilor în zilele însorite).

Proiectul Himalayan Cataract pregătește doctori, asistente și tehnicieni în țările în curs de dezvoltare pentru a implementa un sistem de chirurgie și abordare eficiente a cataractei. Operațiile de corectare a problemelor pe care aceasta le produce (inclusiv vindecarea orbirii) durează cel mult 5 minute: se efectuează o mică incizie prin care lentila ochilui este înlocuită cu o lentilă specială, imprimată 3D.