Alergii și artrită versus viermi parazitici

Prezența viermilor intestinali în organism are efecte secundare foarte neplăcute, dar nici absența lor nu este în întregime lipsită de riscuri: se pare că există o legătură între viermii paraziți și alergiile, respectiv artrita.

Alergiile reprezintă o reacție imunitară excesivă la anumite proteine din jurul nostru, se manisfestă într-un mod divers (incluzînd strănuturi în serie, cursul nasului, mîncărimi la nivelul pielii, etc) și pot duce inclusiv la deces (dacă nu se iau măsuri rapide, șocul anafilactic poate ucide). Artrita este o inflamație dureroasă a tendoanelor și poate duce la distrugerea acestora (poliartrita reumatoidă distruge membrana sinovială, cartilajul articular sau chiar și osul).

Se spune că viermii paraziți erau atît de comuni de-a lungul evoluției speciei umane încît sistemul imunitar uman a evoluat împreună cu aceștia, învățînd să îi ignore (reacția de apărare ar fi făcut mai mult rău decît bine producînd inflamații la nivelul intestinelor). Și a evoluat atît de bine, încît se spune că-n în lipsa paraziților sistemul imunitar acționează mult mai agresiv, chiar și atunci cînd n-ar trebui, producînd efecte secundare precum alergii și artrite.