Motive să stai departe de smartphone și tv noaptea

Telefoanele inteligente și tabletele îți oferă informații aproape instant, oriunde te-ai afla (și ai acces la internet) dar nu sînt prea utile cînd e vorba să dai randament pentru că distrag mult. Se spune că utilizarea lor în exces îți afectează sau distrug relațiile cu cei din jur. Televizoarele îți ocupă timpul, uneori te informează, dar reușesc să manipuleze sau să tîmpească la greu.

Dar dacă nu te-ai lămurit deja că nu e bine să le folosești în exces poate te va convinge chestia asta: folosirea dispozitivelor mobile și uitatul la televizor noaptea îți afectează somnul.

Oamenii sînt animale diurne, sînt activi în timpul zilei și dorm noaptea, iar ritmul circadian este stabilit în funcție de cantitatea de lumină pe care o percep. Lumina albastră emisă de smartphone, tabletă sau televizor poate fi suficient de puternică pentru a-i stimula și la ore tîrzii din noapte, mai ales atunci cînd este însoțită de alți stimuli (ceva interesant de urmărit, etc).

Deci, vrei să dormi bine? Stinge tv-ul, lasă telefonul și tableta deoparte și ocupă-ți orele rămase pînă la somn cu ceva util.