Despre proiectul noii legi a vaccinării

Poate ați auzit deja de proiectul noii legi pentru vaccinarea copiilor, poate știi chiar o mulțime de detalii despre ea (dacă nu știi nu-i o problemă, poți citi aici). Parte rea: vaccinarea n-ar mai fi obligatorie. Părți bine: părinții trebuie să fie informați despre vaccinare și efectele sale, iar dacă nu o fac și dacă nu iau o decizie în acest sens primesc amenzi. Pînă aici e destul de bine - statul vrea să se asigure că oamenii sînt bine informați, că nu culeg informații aiurea de pe internet și de la dobitoci precum Olivia Steer (s-ar putea ca unii dintre voi să se supere că folosesc apelativul ăla, dar ce-a făcut pipița în ultimii ani este, practic, atentat la sănătatea acestui popor).

Dilema mea este legată de un detaliu al acestui proiect: dacă în primă etapă oamenii ar fi informați de medicul de familie, etapa a doua ar fi cea a consilierii din partea comisiei județe de vaccinare. Cine va face parte din comisia respectivă? În general cei care se opun vaccinării fac parte din 3 categorii mari și late: cei prost informați (adică culeg informații trunchiate, găsite aiurea pe internet, și la mîna a treia - practic, se informează din zvonuri), cei proști (care, pur și simplu, nu-s capabili să înțeleagă mecanismele științifice din spatele vaccinurilor) și cei cu probleme emoționale (ăia s-ar putea să înțeleagă cîte ceva dar sînt incapabili să accepte asta din diverse motive).

Din punctul meu de vedere comisia respectivă ar trebui să conțină oameni care să se adreseze tuturor celor categorii la care am făcut referire. Adică inclusiv un psiholog capabil să se adreseze celor cu probleme.

Proiectul Legii vaccinării stabileşte responsabilităţi clare pentru medicul de familie, comisiile judeţene de vaccinare, Ministerul Sănătăţii, şcoli şi părinţi.

Potrivit documentului, medicul de familie va consilia părinţii în legătură cu vaccinarea şi, în cazul în care aceştia refuză să îşi imunizeze copiii, va sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare.

În urma acestor sesizări, Comisia Judeţeană de Vaccinare va organiza şedinţe de consiliere cu părinţii şi va stabili un plan de recuperare a vaccinurilor. În cazul în care părinţii refuză vaccinarea copiilor şi după ce află care sunt consecinţele neimunizării, Comisia Judeţeană de Vaccinare le pune la dispoziţie, la cererea acestora, formularul de refuz.

Legea prevede că şcolile pot primi elevi doar dacă părinţii prezintă dovada vaccinării complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicaţiile definitive sau formularul de refuz al vaccinării semnat de părinte.