Ce se știe despre virusul Zika

 Virusul Zika este un virus ARN monocatenar cu sens pozitiv din genul Flavivirus (familia Flaviviridae) identificat prima dată în 1947 în pădurea tropicală Zika din Uganda. El provoacă boala infecţioasă virală denumită febra Zika, transmisă prin înţepătura unui ţînţar-tigru infectat. Nu există vaccin și nici tratament, iar conexiunea dintre virus și microcefalie (malformații cerebrale la copiii care se nasc cu capul și creierul prea mici) a pus pe jar pe multă lume.

Perioada de incubaţie este de 3-12 zile după înţepătură, simptomele se manifestă doar la 20% dintre cei infectați, sînt ușoare și fără complicații severe sau decese și dispar după 2-7 zile. În timpul ăsta cei infectați pot avea erupţie cutanată, febra moderată, artralgie, mialgie, cefalee, conjunctivită nepurulentă cu hiperemie conjunctivală.

Practic, atîta vreme cît nu ești femeie gravidă și nu ai printre cei dragi (familie, prieteni, etc) o femeie care va naște curînd n-ar trebui să fii îngrijorat, indiferent de ce spune lumea la tembelizor.