Guvernul Dăncilă scoate (din nou) oamenii în stradă

Una dintre știrile zilei de ieri a fost despre Roșia Montană: guvernul Dăncilă a stopat procedura de includere a localității în patrimoniul UNESCO fără nici un anunț public, fără nici o dezbatere pe marginea subiectului. Cererea a fost făcută de Ministerul Culturii și transmisă ambasadorului României la UNESCO prin intermediul Ministerului de Externe. Motivul, cică, are legătură cu faptul că România este în plin proces cu de arbitraj cu Gabriel Resources, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer.

Momentul e cu atît mai prost ales cu cît decizia privind includerea localității Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO ar fi urmat să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia (evenimentul va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain). Mai multe informații despre subiect găsești aici.

Reacțiile n-au întîrziat să apară, mai ales pe Facebook, dar nu numai: s-a făcut o petiție pentru continuarea procesului și salvarea localității (de parcă asta ar fi de vreun folos), iar mîine oamenii vor ieși în stradă: ești chemat vineri, 08 iunie 2018, de la ora 18, în piața centrală din orașul tău, oricare ar fi acela! Nu e tocmai rău: oamenii s-au cam moleșit după protestele reușite de acum 5 ani și frecția la picior de lemn din ultimul an, au nevoie de motive ca să iasă în stradă, la proteste.

”Dosarul pentru includerea Roșiei Montane pe Lista Indicativă a României pentru UNESCO și dosarul de nominalizare subsecvent au fost pregătite de-a lungul mai multor ani, înainte de începerea procesului de arbitraj intentat de Gabriel Resources și nu ca o reacție a statului român. Prin urmare, Tribunalul arbitral nu avea temei să considere o potențială includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial drept măsură de reprimare luată de statul român la adresa proiectului investițional al companiei Gabriel Resources. Decizia va fi luată de organele în drept ale UNESCO și strict în temeiul Convenției Patrimoniului Mondial. Nu numai că o includere a Roșiei Montane în lista UNESCO nu ar periclita poziția Statului român în procesul de arbitraj, ci chiar ar întări apărarea Statului român în proces, având în vedere că vorbim de o decizie luată de UNESCO, nu de reprezentanții României”, a declarat Dr. Marcos A Orellana, adjunct professor la George Washington University School of Law. Sursa aici.