Alertă: epidemie de aberații PSD

Că-s unii prin PSD și ALDE care trăiesc în lumea lor proprie, complet ruptă de realitate, se știe de ceva vreme. Rădulescu, ”deputatul mitralieră”, Dăncilă, Tăriceanu sînt doar cîteva exemple, dar lista continuă cu multe altele. Dacă ar fi doar cîțiva n-ar fi nici un bai, dar parcă chestia aia s-a transformat într-o epidemie în ultimul timp.

Dincolo de bălmăjelile aproape continui ale tutei pe care o avem premier, săptămîna trecută ne-am pricopsit cu intervenția lui Ilan Laufer - aproape că puteam spune că a fost un caz singular ca reacție la refuzul lui Klaus Iohannis în legătură cu remanierile continue ale guvernelor PSD. Dar, mai nou, propunerea de ieri a ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici de a restrînge drepturile cetățenilor români care merg la muncă în Uniunea Europeană a ajuns și în presa străină. Tot ieri Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a ieșit la înaintare cu o declarație similară, la fel de stranie: vrea să oblige medicii rezidenţi să rămînă în ţară măcar cîțiva ani. Pe motiv de deficit de 15 mii de medici.

Practic, statul român nu e în stare să le ofere multor români posibilitatea de a-și face bine meseria aici (și, în consecință, de a trăi bine), dar vrea să îi țină aici (legați de glie, cum spun unii).

Mai rău, declarațiile de ieri au fost atît de bine sincronizate încît e greu de crezut că-s doar întîmplător spuse în aceeași zi. Bine, bine, nu-i poți condamna pe politicieni că-s departe de a fi oamenii specialiști (într-o meserie sau domeniu) și inteligenți de care are nevoie țara asta, dar parcă ar vrea să fie alungați din posturile călduțe în care s-au instalat (cu sau fără ajutorul de rigoare). Sau chiar din țară, dacă totul merge bine.

Reacția aia (de dat afară cu cîteva ciomege pe spinare - la figurat, evident) va fi, e inevitabilă. Dar s-ar putea să mai așteptăm încă cîțiva ani buni (10? 20? Încă 30?) pentru a apare cineva suficient de hotărît (sau hotărîți) să facă asta. Și tare mi-e teamă că cu cît reacția aia va întîrzia mai mult va fi mai rău. Și pentru ei și pentru noi restul.