Sifonarea de bani publici prin referendumul pentru familia tradițională

Cam așa arată sifonare de bani publici, cu referendumul de care n-are nevoie nici dracu: un comunicat al Ministerului Finanțelor de luna trecută a anunțat că fondul de rezervă bugetară urma să fie suplimentat în urma rectificării bugetare cu 200 de milioane de lei, cu banii respectivi urma (urmează) să se asigure finanţarea referendumului pentru redefinirea familiei şi sumele necesare înlăturării efectelor calamităţilor.

Probabil că referendumul ăla nu va consuma toată suma, dar vreo 20 de milioane de euro (prețul ultimului referendum) tot va costa. Ar trebui urmăriți banii. Cine cîștigă din toată treaba asta?

  • homosexualii și lesbienele nu vor cîștiga nici măcar un plus de imagine. Nu pot să se căsătorească nici acum (conform legislației actuale), în România nu se vor putea căsători nici peste două luni (cel puțin atîta vreme cît nu apare ceva spontan, peste noapte, în acest sens, dar o asemenea modificare a legislației este echivalentul unui miracol).
  • românul obișnuit, heterosexual, nu cîștigă nimic din urma referendumului. Schimbarea definirii căsătoriei în constituție nu-l afectează cu nimic, indiferent  dacă e căsătorit sau nu.
  • căsătoria nu prea are legătură cu familia - e doar legalizarea (recunoașterea legală) a unei relații. Am prieteni vechi care și-au o familie și au făcut copii fără să fie căsătoriți. Părinții care-și cresc copiii singuri, indiferent dacă partenerul de viață a murit sau a plecat, au deja o familie, iar nerecunoașterea ei este o discriminare.

Doar un singur grup de persoane, o minoritate (sper), are ceva de cîștigat pe de urma referendumul pentru familia tradițională: homofobii care-i urăsc pe cei diferiți. Aprobarea referendumul ar putea avea trei motive (separat sau o combinație):

  • sifonarea de bani publici (nimic neobișnuit în asta, se încadrează în tonul policitienilor români din ultimele decenii)
  • populismul (nimic neobișnuit în asta, se încadrează în tonul Europei de vest)
  • ce s-ar întîmpla dacă, peste noapte, pe buletinele de vot ar apare o întrebare sau două în plus, neanunțate înainte? Nu, nu mă refer ceva de genul: ”mai vreți penali în funcții publice?” ci la ceva ce-ar restrînge mult puterile din stat în favoarea grupului mafiot de la putere. La cîte mizerii au făcut în ultimii 2 ani chestia asta n-ar fi deloc surprinzătoare, și probabil n-ar fi nici cea mai gravă. Ce s-ar întîmpla dacă referendumul ar trece în asemenea condiții?