Oamenii inundați se tem să nu vină apele din nou

Zilele trecute spuneam că nu e nici o diferență între parlament și Costinești pe motiv că fiecare acționează doar în funcție de ce-l interesează pe moment, fără să-i pese (prea mult) de ce se întîmplă în jurul lui. Zilele astea aceeași atitudine se vede în zonele inundabile: săptămîna trecută a plouat considerabil, apele curgătoare s-au umflat și au dat peste margine.

Nimic neobișnuit, chestiile astea se întîmplă periodic, la fiecare rupere de nori. S-au întîmplat și în anii anteriori, se va întîmpla și-n următoarele luni și următorii ani. Zilele astea a început să plouă din nou, meteorologii au avertizat că precipitațiile nu se vor opri prea curînd, iar unii oameni sînt disperați că vin din nou apele.

Pe motiv că nu și-au făcut casele pe teren mai înalt (acolo unde se poate) după ce le-a luat apa bunurile, pe motiv că n-au făcut mare lucru la întărirea și înălțarea digurilor ce s-au dovedit deja insuficiente, pe motiv că n-au făcut canale de evacuare a apei și nici n-au plantat cîteva păduri care să absoarbă măcar o parte din lichidul adus în cantități mari.

Nu vei scăpa de inundații în viitorul apropiat (apa aia trebuie să ajungă undeva), dar le poți reduce efectele relativ ușor. Dar pentru asta e nevoie de muncă, niște bani pentru materiale și carburant, dar mai ales organizare (atît din punctul de vedere al resurselor, cît și organizare în perspectiva inundațiilor viitoare).