Unde ne va duce complicitatea ta cu PSD-ul?

Că cel puțin o parte Curții Constituționale din România a devenit complice la încercările PSD-ului de a controla Justiția a devenit tot mai clar pe zi ce trece, trebuie să fii orb (adică tîmpit) să nu observi asta. Cea mai recentă filă a activităților lor a fost înregistrată azi, 30 mai 2018.

Dacă cumva ai fost ascuns pe o insulă pustie în ultimele luni, fără acces la un post TV (de preferabil obiectiv) de știri sau la internet s-ar putea să nu știi că în urmă cu cîteva luni Tudorel Toader, ministrul Justiției a cerut revocarea procurorului-șef al DNA pe motive manageriale. Consiliul Suprem al Magistraturii a avizat negativ această solicitare, considerînd că argumentele invocate nu se susțin. Klaus Iohannis, președintele României a respins propunerea pe motiv că motivele invocate nu impun revocarea. Guvernul a contestat decizia șefului statului, iar CCR a decis pe 30 mai că solicitarea ministrului nu putea fi cenzurată de președinte decît dacă nu s-ar respectat procedura legală de revocare, nicidecum pentru că el a considerat că nu ar fi suficiente motive de revocare. În final, CCR caută să-l oblige pe președinte să o revoce pe Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA. Ținînd cont de o decizie anterioară a CCR (de acum vreo două luni, parcă, care-l împiedică pe președinte să refuze mai mult de o dată numirea unui procuror) se poate spune că ministrul justiție a devenit șeful procurorilor, cu drept discreționar de de a modifica carierele acestora .

N-am de gînd să fac o analiză a subiectului, deja s-au găsit cîțiva oameni (mai mult sau mai puțin specialiști) care să facă așa ceva în timpul zilei. Dar vreau să remarc cîteva chestii (pe care s-ar putea să le știi deja dacă ești cît de cît la curent cu ce se întîmplă în jurul tău):

  • țara asta se duce încetișor dracului (cu sau fără ajutorul tău în acest sens): PSD-ul a făcut o tonă de promisiuni pentru a ajunge la putere și vreo două tone de manevre stupide ca să facă rost de bani pentru acele promisiuni. În curînd se vor da la fund, victimizîndu-se, nu după ce vor fi făcut economia praf. Cei care vor veni după ei (dacă va mai veni cineva după ei) vor fi nevoiți să ia cîteva măsuri dure, spălîndu-le lor păcatele și pregătindu-le PSD-ului următoarele alegeri.
  • actualul premier al României este, practic, o glumă proastă. Mai mult proastă decît glumă, chiar dacă le face aproape zilnic, cel mai rău dintr-o serie întreagă de prim-miniștri aleși de PSD.
  • manevra de azi e doar o încercare de a băga pumnul în gura celor ce-ar putea să le facă probleme, nu e prima și cu siguranță nu va fi nici ultima.

Și o fac cu complicitatea ta pentru că nu faci cam nimic pentru a lua PSD-ului puterea de decizie. Dacă stai acasă sau pe Facebook și te hizlești la reacțiile societății publice împotriva PSD-ului ești compice cu Dragnea și cei din spatele lui. Cu atît mai mult dacă ești un amărît de troll care împroașcă cu mizerii oriunde apucă, încercînd să manipuleze fraierii.

Cîteva mii de oameni s-au adunat deja pe străzilor cîtorva orașe mari din România ca să protesteze împotriva deciziei CCR. Nu e primul protest, nu va fi nici ultimul, dar va avea cam același efect ca restul: e doar o furtună într-un pahar de apă. Cîteva dintre protestele anterioare au reușit să schimbe cîteva guverne, dar clanul mafiot din politica românească a rămas neatins.

Pe termen scurt și mediu e nevoie de cîteva lucruri:

  • pe termen scurt e nevoie o reacție mult mai virulentă a societății civile, de preferabil fără violență. În cele mai multe situații violența nu aduce la nimic bun, doar dă apă la moară adversarilor, așa că evitați-o.
  • pe termen meniu reacția asta virulentă n-ar trebui făcută în timpul liber (seara sau la sfîrșit de săptămînă), ci în timpul zilei, atunci cînd politicienii sînt cel mai activi.

Lipsa ta de reacție te face complice cu PSD-ul și grupul de mafioți de la putere.

Pe termen mediu și lung e nevoie de

  • reconstrucția legislației penale
  • depolitizarea cîtorva instituții esențiale ale statului (inclusiv CCR-ul)
  • eliminarea oamenilor cu condamnări penale din funcțiile publice

Dar asta e treaba specialiștilor. Oarecum, pentru că nu pot pune în practică chestiile astea fără ajutorul tău. Dacă nu le oferi acest ajutor devii complice cu PSD-ul și grupul de mafioți de la putere.