Centrul de detenție pentru minori din Tichilești

Dacă ar fi să analizezi sănătatea unei comunități la ce anume te-ai uita? Stilul de viață al oamenilor ce-o formează este unul dintre criterii (și include starea lor economică, starea de sănătate, obiceiurile, etc), modul în care ei tratează mediul înconjurător poate fi alt criteriu. Și probabil că dacă stai să te gîndești un pic o să găsești încă cîteva criterii pe care să le adaugi în evaluarea ei.

Unul dintre cele mai importarte criterii ar trebui să fie relația dintre tineri (următoarele generații) și comunitate. Iar dacă ar fi să iei în calcul penitenciarele pentru minori precum cel din Tichilești, Brăila, ai spune că lucrurile nu stau deloc bine pe motiv că problema infracționalității nu poate fi rezolvată punînd condițiile din închisori mai presus de problemele din societate.

Penitenciarul respectiv a fost modernizat cu fonduri norvegiene și le asigură deținuților condiții similare cu cele din Occident. Consecința? Rata de recidivă este uriașă (90% se întorc acolo) pentru că tinerii preferă să stea într-o pușcărie primitoare decît într-o societate care nu le oferă nici o perspectivă. Unii ar spune (de fapt, chiar au spus-o) că tinerii ăștia sînt prea săraci pentru a fi liberi. Articolul a fost publicat acum aproape 4 luni, dar foarte probabil nu s-a schimbat cam nimic în perioada aia. Poate doar oamenii (unii au plecat, alții s-au întors).