Educația sexuală în școli, interzisă fără acordul părinților

Lipsa unei educații sexuale în timpul adolescenței poate duce la cîteva efecte secundare nedorite, unele dintre ele cu efecte pe termen lung: dacă sarcinile nedorite și BTS-urile (bolile cu transmitere sexuală) nu te sperie prea tare, sau dacă îți place să vezi adolescenți devenind părinți cu mult înainte de a înțelege responsabilitățile creșterii unui copil, nu poate fi deloc plăcut să suferi de probleme sexuale și să nu fii în stare să conștientizezi faptul că le ai. Lipsa identificării poate agrava problema, iar cînd se apelează la medic poate fi prea tîrziu.

Oricum, chestiile astea-s elementare - e suficient să te ducă un pic mintea ca să le înțelegi și să cauți să te informezi cît mai bine despre toate aspectele lor. Partea proastă e că părinții care n-au o educație sexuală (sau au făcut-o superficial, de formă) vor continua să nu le ofere copiilor lor o educație solidă și s-ar putea să opune rezistență atunci cînd cineva vine să îi informeze (pe ei și pe copiii lor) despre subiect - băgatul mizeriei sub covor în loc s-o cureți și las' că merge și așa sînt niște obiceiuri de care se scapă greu.

În lipsa unei educații sexuale oferit adolescenților aceștia și-o vor face singuri, de pe internet sau din comunitate (grupul de prieteni, care s-ar putea să fie la același nivel superficial ca ei). Tocmai de aceea ar trebui să fie cineva, de preferabil cineva cu o pregătire în domeniu (psiholog sau medic) care să le ofere toate informațiile necesare unei vieți pline.

Recent proiectul de lege care interzice educația sexuală în școli fără acordul părinților a trecut de senatul României (fără să fi primit raportul Comisiei pentru învăţămînt) și va ajunge în camera deputaților, forul decizional. El a fost iniţiat de către deputatul independent Ninel Peia, iar articolul 1 prevede că se interzice predarea către elevii din învăşămîntul preşcolar, primar şi gimnazial a unor informaţii şi cursuri cu privire la educaţia sexuală fără acordul scris al părinţilor sau tutorelui. Cei care încalcă această prevedere riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Peia susţine, în expunerea de motive, că educaţia sexuală făcută la vârste fragede riscă să traumatizeze copiii. ”Există deja şcoli unde copile de 10 ani pleacă ruşinate de la aceste «cursuri», sunt băieţi care nu mai înţeleg ce este aceea o familie sau de ce nu e nimic rău să ai sentimente erotice pentru Ionel şi nu pentru Diana. Aceste vlăstare (...) sunt traumatizaţi de informaţii care nu sunt, nu au fost şi nici nu vor fi specifice unei copilării normale, a singurei faze din viaţa fiecăruia care a fost binecuvântată cu miracolul inocenţei”, crede Ninel Peia.

Indiferent de părerea gigelului (foarte probabil e unul dintre cei ce-au primit o educație sexuală superficială și nu înțelege accesul la informații al copiilor și adolescenților de acum), o asemenea lege nu e una potrivită. Ar fi mai indicat realizarea unui sistem legislativ al unei educații (sexuale) cît mai solide.

 

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează