Statuia lui Emanuil Gojdu mutată în grabă în cetatea #Oradea

Inițiativa de a aniversa nașterea lui Emanuil Gojdu în ștrandul Ioșia, unde îi fusese abandonată statuia, n-a rămas fără efecte: statuia i-a fost mutată în grabă în cetatea Oradea. Într-un portic departe de ochii publicului, măcar cît să aibă un acoperiș deasupra capului (și a torsului, dar și a picioarelor - nu neaparat același acoperiș) după ce-a stat într-un tufiș vreo 3 ani.

E totuși un progres, deși e departe de a fi bine. Unii spun că statuia a fost mutată joi noaptea, pe ascunse, la adăpostul întunericului, după ce evenimentul aniversar a luat ceva amploare. Probabil că celor de la primăria Oradea l-a fost jenă de oamenii din ștrand sau frică de gura lumii, dar au făcut o treabă de mîntuială ascunzînd segmenții statuii. Nu i-au restaurat, nu i-au montat înapoi, pur și simplu s-au spălat pe mîini aruncînd pisica moartă în curtea cetății.

Cei de la primărie au avut o reacție în cursul acestei zile (publicată pe site după ce evenimentul aniversar a fost terminat, iar imagini cu statuia au fost încărcate pe Instagram și Facebook): cică va fi restaurată, iar după aceea ”statuia urmează să fie amplasată într-o locație provizorie din oraș, care urmează să fie stabilită în perioada următoare, pînă la finalizarea lucrărilor de reamenajare a Pieței Gojdu, unde va fi amplasată, așa cum am anunțat anterior", a declarat Florin Birta, viceprimarul Municipiului Oradea. Parcă văd că o vor abandona din nou în ștrandul Ioșia pentru încă vreo 2 sau 3 (sau poate mai mulți?) ani.