”Regina Margareta” e cea mai bună poantă a săptămînii

Mihai I a fost numit (de către unii) rege pînă la finalul vieții pentru că chiar a ocupat poziția aia de două ori, pe vremuri în tinerețe. Păstrarea apelativului e discutabilă după semnarea abdicării, dar, hai să zicem de dragul discuției, cel puțin pentru moment, că Mihai I a fost îndreptățit să primească apelativul ăla (tilul pînă în 1947, apelativ pe urmă).

De-abia a murit fostul rege că unii s-au grăbit să se adreseze Margaretei, fiica lui, cu apelativul de regină. Pe motiv că așa scrie în niște hîrtii care nu au cum să fie recunoscute într-o republică pe motiv de incompatibilitate, dar care vor genera niște mofturi și pretenții cît casa (de cîteva milioane de euro anual). Pentru membrii unei singure familii sînt importante, dar pentru restul lumii au aceeași valoare ca hîrtia igienică folosită zilnic.

Spune-mi că Margareta e regină ca să știu cît să rîd de tine. S-ar putea să fi fost crescut ca monarhist și să ai niște sentimente pentru familia respectivă (ceva mai mult decît aprecierea pentru rolul ei în istoria secolului trecut), dar te rog io nu te refugia în statul paralel inventat de PSD că nu vei avea decît de pierdut.

Pentru amuzamentul istoriei, o secvență de realitate alternativă:

Seful Casei Regale a Romaniei, potrivit tuturor practicilor si conventiilor de astazi, este de jure sau de facto Suveran, in termeni de autoritate asupra Casei Regale a Romaniei, la orice moment. Imediat dupa decesul Sefului Casei Regale a Romaniei, fara vreo proclamatie ulterioara, Mostenitorul Evident sau Mostenitorul Prezumptiv, in functie de cine va fi in viata si primul in linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipa titlul si apelativul de Rege sau Regina, indiferent de pozitia Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare si indiferent daca, mai tarziu, va alege sau nu sa nu foloseasca un asemenea titlu sau apelativ.

Sursa citatului: ”familia regală” a României. Aia fostă de Hohenzollern, nu a lui Cioabă.