Fiecare ou mîncat de la găina din curte văduvește bugetul de 50 de bani

Tot spun (ocazional, cînd se mai ivește ocazia) de ceva vreme că România nu a ieșit încă din Evul Mediu, doar l-a tehnologizat un pic. Unii oameni din jurul meu îmi arată din nou și din nou acest lucru, dar prea puțini au ajuns la măiestria de are dă dovadă Varujan Vosganian zilele astea: doar în epoca medievală boierii considerau că merită să profite de toate bunurile pămîntului pe care-l aveau în administrare amărîții de țărani.

Ești liber(ă) să cataloghezi declarația așa cum dorești, poți să accepți sau nu un individ ca ăsta prin parlament, dar e vai de capul românilor dacă îl mai votezi (pe el și pe restul idioților din politica românească) pentru vreun post în administrația statului.

Punguța cu doi bani...

Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani ! :)

Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.
Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.
În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.
La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.
Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești.
Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.
Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei.