Ionuț Mișa lovește din nou

Sau cum e să ai cel puțin un incompetent în guvern: Ionuț Misa, ministru de finanțe, a declarat că patronii ar putea fi obligați printr-o măsură tranzitorie să mențină la un anumit nivel salariul brut ca urmare a transferului asigurărilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului.

Problema nu e neaparat transferul unor plăți în seama angajatului sau angajatorului (pe motiv că statul n-are suficienți bani), problema e precedentul pe care măsura asta populistă îl face: guvernul n-ar trebui să fie implicat în menținerea unui anumit nivel al salariului brut prin dispoziții legale. Atunci cînd e greu să găsești oameni pregătiți sau dornici de muncă printre cei care au rămas în țară și trebuie să te descurci cu ce ți-au rămas, n-ai deloc nevoie să-ți bage autoritățile bețe în roate. Nici măcar nu e nevoie să fii economist ca să-ți dai seama de efectele unei asemenea intruziuni, e suficient să ai ceva experiență într-o firmă (de preferabil în conducerea ei) pentru a te deranja mesajul transmis.

"Va fi o lege prin care aceste contributii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui sa pastreze un anumit nivel al salariului brut. (...) Am facut mentiunea ca si astazi angajatorul din mediul privat poate decide sa modifice contractul de munca si sa diminueze sau sa creasca, dupa propria negociere cu angajatul aceasta valoare salariala. Totodata, am facut mentiunea ca dupa ce se va realiza aceasta masura legislativa va fi introdusa si o masura tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar si cel din mediul privat, sa mentina un anumit nivel al salariului brut", a declarat ministrul Finantelor, potrivit News.ro.

"Vreau sa fac mentiunea foarte clara ca nu ii va creste costul cu forta de munca absolut deloc. Deci pentru toti angajatorii, atat din sectorul privat, cat si din cel de stat, sarcina fiscala, practic costul pe care el il are cu un angajat in relatia cu statul, va fi exact aceeasi. Va fi o decizie a lui ulterioara daca, asa cum am mai spus, poate sa renegocieze contractul si sa decida sa dea mai putin sau mai mult. Angajatorul nu va plati niciun leu in plus pentru un angajat", a explicat ministrul Finantelor.

Sursa aici.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează