Canonizarea banului după BOR: cazul Arsenie Boca

Disprețuiesc ”știrile” care încep cu ”șocant”, ”halucinant” sau alte cuvinte pompoase din aceeași categorie încă din titlu - cele mai multe nu-s decît un căcat pe băț și o încercare de a face un pic de trafic în plus și de a fixa ochii telespectatorilor încă o secundă pe ecranul tembelizorului. Dar citind declarațiile de aici ”știrile” în cauză au fost unul din primele lucruri la care m-am gîndit: unii ar considera pur și simplu halucinant modul în care BOR este în stare să facă bani din aproape orice.

Mihai Viteazu este un personaj istoric din care BOR nu prea are multe de cîștigat: a întregit pentru prima oară teritoriile românești sub ocupație străină, dar a fost rezultatul unor manevre politice mai degrabă decît visul unui erou (după cum a fost evocat, mai mult sau mai puțin, în perioada comunistă). Practic, preoților nu prea le ies banii dacă-l fac sfînt, și nici nu prea au la ce să se raporteze.

Dar Arsenie Boca este un produs în care s-au băgat multe resurse în ultimul deceniu (bani, energie, timp, etc) și a devenit o adevărată marcă care produce cîteva milioane de euro pe an. Și, evident, gigeii care conduc Biserica Ortodoxă Română vor o halcă cît mai mare din banii respectivi (și din toți ăia pe care Arsenică îi va produce în următorii ani de pe urma fraierilor). Evident, nu vor recunoaște asta cu voce tare, vor lăsa ”poporul să decidă”, dar e la mintea cocoșului că fraierii respectivi au fost manipulați la greu pentru a obține asta.

Mitropolitul Ardealului Laurențiu Streza afirmă că domnitorul Mihai Viteazul nu poate fi canonizat. În schimb, spune că sunt șanse ca Arsenie Boca să devină sfânt, însă asta se va face după studierea vieții sale de către o comisie.

„Sunt președintele comisiei sinodale liturgice, didactice și de canonizare a sfinților. Noi avem personalități care au trăit asemenea nouă și noi, studiindu-le viața, suntem obligați să-i trecem în canonul sfinților. A început de o lună de zile o comisie specială Mitropoliei Ardealului care va cerceta toată viața și activitatea părintelui și mai ales consecințele acestei pietăți. Nu Biserica provoacă produce declanșează procesul, ci poporul. Comisia va studia pentru canonizare, dar se poate ajunge la canonizare sau nu. Comisia a studiat și viața lui Mihai Viteazul și a ajuns la concluzia că nu poate fi canonizat. Dar nu înseamnă că Dumnezeu diminuează starea de fericire a lui Mihai Viteazul sau a altuia care nu va fi canonizat”, a mai spus ÎPS Laurențiu Streza, potrivit Turnul Sfatului.

Pe de altă parte, mitropolitul a spus că pozele cu Arsenie Boca vândute ca icoane reprezintă o blasfemie.

„Suntem total împotriva comerțului deșănțat. E o blasfemie să dai fotografia unei personalități care are șansa să ajungă în icoană. E diferență între icoană și fotografie. Noi l-am canonizat pe Sfântul Andrei. Puteam să pun tabloul lui, să-i pun o aureolă și să spun că-i icoana lui. Nu, domnule. Imaginea e transfigurată. Icoana e imaginea sfințită. Asta o face artistul, pictorul, după canonul iconografic, ținând cont de acele trăsături trecute în canonizare: viața de sfințenie, ortodoxia credinței, asceza. Nu pui unul să se vadă frumusețea fizică, ci frumusețea spiritual”, a declarat ÎPS Laurențiu Streza. 

 Ești fraier? Contribuie fără grijă la bunăstarea preoților.