Crestinii

Pe de o parte au fost destule scandaluri despre copii aproape omorîți de preoții care-i botezau (iar incidente din astea vor continua să existe), pe de altă parte, dacă fraierul credinciosul dă deja un căcălău de bani pe niște servicii de ce n-ar da alți bani pentru posibilitatea de înregistra acele servicii? Nu există doar un singur motiv pentru care sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis ca filmările în biserici să fie făcute doar cu acordul centrelor eparhiale şi numai pentru evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor clădiri, dar nu e singura instituție care ar solicita bani pentru filmările din interiorul incintei (în muzee se face deja asta).

Te-ai săturat deja de proteste și marșuri sau încă mai încape unul? Pentru că Biserica Ortodoxă Română organizează luna viitoare, sîmbătă, 25 martie 2017, un marş la nivel naţional pentru susţinerea valorilor familiei creştine tradiţionale. Cel mai mare organizat de BOR pînă acum, cică.

Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a sinodului BOR, ocazie cu care preoții şi-au reînnoit apelul la dialog şi responsabilitate socială (în contextul protestelor masive din ultima săptămînă și jumătate, după adoptarea de către guvern a ordonanţei de modificare a Codurilor Penale).

Pe de o parte, BOR-ul NU este neutră din punct de vedere politic. Nu atîta vreme cît le cer politicienilor bani pentru salariile preoților și pentru construirea catedralei prostirii neamului (chiar zilele trecute a reacționat negativ atunci cînd fondurile pentru cateadrală au fost reduse considerabil, poziție care a fost păstrată și-n comunicatul de ieri).

Pe de altă parte, o lună și jumătate este suficient timp ca marșul ăsta să fie deturnat. Nu neaparat de familiile de homosexuali care vor să fie recunoscute ca atare, nu neaparat de ungurii care vor să-și aniverseze ziua maghiarilor de pretutindeni timp de 10 zile, nu neaparat de cei care protestează împotriva guvernului (unii dintre ei s-ar putea să protesteze și luna viitoare, cu același ”succes” ca pînă acum).

Uite, tocmai de asta a scăzut încrederea românilor în biserică și preoți: ăștia fac o mulțime de tîmpenii (e ilegal să influențezi voturile oamenilor, scandaluri sexuale, scandaluri sexuale cu minori, etc), mint, fac pe deștepții (deși mulți dintre ei nu sînt), etc, etc.

E o chestie pe care oarecum o înțeleg dar mi-e cam greu s-o accept: de ce un grup de persoane trebuie să ierte alt grup de persoane pentru că aceștia din urmă au luat o decizie care nu îi afectează absolut în nici un fel pe primii? Nu e vorba de avortarea copiilor lor, nu-s mamele / sorele / iubitele lor (de obicei), așa că...? Preoții pot doar să le ajute pe femeile în cauză și pe medicii implicați să se ierte singuri (și, în general, să-i ajute dacă au nevoie), nu să le ofere iertare doar pentru că așa le convine lor.

aha, deci. ”Persoane stăpînite de duhuri rele care reacționează la chestiile sfinte.” La 60 de ani după ce omul a trimis primul obiect pe orbita planetei. Așa arată abureala fraierilor transformată în artă.

Sau momentul în care biserica ortodoxă seamănă destul de mult cu organizațiile paramilitare (ca să nu spun mafiote): indivizi costumați la fel sar în apărarea șefului lor chemat să dea cu subsemnatul la poliție.

Evident că preoții ăia n-au mers acolo pentru a-i oferi protecție: creștinii de acum sînt prea puțin violenți pentru a reprezenta un adevărat pericol (cel puțin majoritatea lor), iar polițiștii de față erau în stare să-i potolească pe eventualii scandalagii (sau ar trebui să fie, doar ăsta-i rolul lor). Gărzile de corp bisericești au mers la intimidare, așa cum face orice organizație mafiotă care se respectă.

În cursul zilei de ieri aproape 200 de nemulțumiți au protestat în faţa clădirii guvernului României împotriva legii ce ar urma să îi oblige să vaccineze copiii. Ei consideră vaccinurile nu ar fi prea eficiente (oarecum au dreptate: sînt eficiente, dar nu 100%, pe motiv că virușii evoluează și, chiar dacă ești vaccinat pentru o tulpină anume, poți fi infectat cu o tulpină diferită a aceluiași virus) și că proiectul de lege le-ar încălca drepturile constituţionale de părinţi (o prostie, pentru că e vorba de sănătatea copilului, nu cu ce-l îmbraci sau cum îl educi).

Dar momentan mă refer la ceva nițel diferit:

Gigelul ăsta a înțeles el ceva, dar a înțeles destul de prost: „Am avut ocazia să susţin nevinovăţia pentru că cele incriminate nu există. Atât am de spus. Şi am întrebat cui foloseşte să umilească Biserica. Pe mine, personal, nu mă afectează că sunt acuzat pe nedrept, dar afectează Biserica, pentru că reprezint Biserica. Probele se vor dovedi că, de fapt, nu s-au găsit”, a spus IPS Teodosie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus luarea de măsuri preventive (controlul judiciar) în cazul arhiepiscopului Tomisului în cursul săptămînii trecute în dosarul în care acesta este cercetat pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată: Teodosie este acuzat că a încasat anumite subvenţii de la APIA pentru o cultură de vie de la Nazarcea, deși terenul ar fi fost de fapt o pîrloagă (plin de bălării și buruieni, fără viță de vie).

Am tot auzit de chestia asta în ultimele zile, dar numai acum am apucat să urmăresc ceea ce a zis Ilie Toader (cunoscut sub pseudonimul Ion Aion), preot, doctor în teologie și profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă.

Dincolo de rîsul sănătos pe care-l trăsei urmărind înregistrarea asta, io îs curios în legătură cu un lucru: preoții îi consideră pe gigeii ăștia ca fiind creștini? Contează mersul la biserică și banii dați acolo mai mult decît asimilarea informațiilor de bază ale sistemului de credințe respectiv?

Poate se găsește cineva să mă lămurească detaliul ăsta.

Recunosc, a fost nevoie de Facebook pentru a afla de chestia asta. Ceva atît de fundamental greșit și pe atîtea nivele încît n-ai cum să stai serios parcurcînd textele și urmărind reportajul alăturat.

Mai știi filmul Evan Almighty? Cu Steve Carell și Morgan Freeman (printre alții), în care unui gigel i se cere să construiască o arcă din lemn, o copie în mărime naturală, pentru a salva niște oameni și animale de dezastru. O chestie hilară la care te uiți dacă ai o oră și ceva de pierdut, dar pe care s-ar putea să o uiți nu după mult timp.

Ei bine, un gigel s-a apucat să construiască o arcă similară cu cea biblică... în Kentucky. Iar proiectul de 100 de milioane de dolari nu putea să nu fie altfel decît controversat - nu doar din cauza banilor, ci și din cauza ideilor din spatele construcției (chestii care ar trebui considerate metafore, fără corespondent real).

Creștini! Nu avem aceleași repere și nu vă împărtășesc credința, dar vă doresc sărbători pascale cît mai fericite și mai pline de bucurii, indiferent de religia / secta / biserica creștină din care faceți parte.

Disprețuiesc ”știrile” care încep cu ”șocant”, ”halucinant” sau alte cuvinte pompoase din aceeași categorie încă din titlu - cele mai multe nu-s decît un căcat pe băț și o încercare de a face un pic de trafic în plus și de a fixa ochii telespectatorilor încă o secundă pe ecranul tembelizorului. Dar citind declarațiile de aici ”știrile” în cauză au fost unul din primele lucruri la care m-am gîndit: unii ar considera pur și simplu halucinant modul în care BOR este în stare să facă bani din aproape orice.

Mihai Viteazu este un personaj istoric din care BOR nu prea are multe de cîștigat: a întregit pentru prima oară teritoriile românești sub ocupație străină, dar a fost rezultatul unor manevre politice mai degrabă decît visul unui erou (după cum a fost evocat, mai mult sau mai puțin, în perioada comunistă). Practic, preoților nu prea le ies banii dacă-l fac sfînt, și nici nu prea au la ce să se raporteze.

Dar Arsenie Boca este un produs în care s-au băgat multe resurse în ultimul deceniu (bani, energie, timp, etc) și a devenit o adevărată marcă care produce cîteva milioane de euro pe an. Și, evident, gigeii care conduc Biserica Ortodoxă Română vor o halcă cît mai mare din banii respectivi (și din toți ăia pe care Arsenică îi va produce în următorii ani de pe urma fraierilor). Evident, nu vor recunoaște asta cu voce tare, vor lăsa ”poporul să decidă”, dar e la mintea cocoșului că fraierii respectivi au fost manipulați la greu pentru a obține asta.

Spiritul lui Arsenie Boca s-a arătat interesat de clopotul de 25 de tone și peste 400 de mii de euro pe care patriarhul Daniel la comandat pentru catedrala mîntuirii neamului.

Adică ascultați cu atenție ce spun pompierii ca să nu ardeți dracului în timpul slujbei de înviere. Mai ales că slujba aia se apropie, mai sînt numai cîteva zile. Dacă se întîmpla vreun dezastru în vreo biserică din România n-o să fie nici vina voastră că v-ați înghesuit unul peste celălalt într-un spațiu închis, ușor inflamabil (mai ales cînd e vorba de clădirile din lemn sau cele încă în renovare) și nici că v-ați îmbulzit nerăbdători să cerșiți lumina sfîntă pe care ați avut-o mereu.

Preoții catolici căsătoriți sînt atît de puțini încît pot fi considerați excepția de la regulă. De fapt, în acest moment chiar sînt excepția de la regulă: unora dintre preoți li se permite să rămînă căsătoriți după ce se convertesc la secțiunea catolică a religiei creștine. Restul (adică marea majoritate) trebuie să fie fără pereche pe planeta asta pentru a deveni preoți. ”Domnu” le este pereche.

S-ar putea ca în ultimele zile să fi întîlnit pe internet o ”știre” de genul celei citate mai jos, cum că botezul bebelușilor ar putea fi interzis în urma unei decizii CEDO, prezentat sau nu ca o lovitură împotriva creștinismului.

Copii, io zic să nu vă impacientați prea tare: dacă știrea ar fi adevărată (pare mai degrabă ceva scris în stilul Times New Roman, adică un pamflet) următorul pas pe care l-ar face CEDO ar fi să interzică prostia, iar asta nu se va întîmpla prea curînd. Ar duce la dispariția a unui procent semnificativ din populația lumii. Pînă cînd prostia va fi interizisă părinții dornici să-și boteze bebelușii doar pentru confortul lor psihic (confortul părinților, nu al copiilor, pentru că la vîrsta aia bebelușii nu înțeleg o iotă din ce li se întîmplă) și, eventual, să le pună în pericol viețile pot face asta la fel de liniștiți pînă acum.

Îmi place papa Francis, nu e prima oară cînd susțin asta și nu cred că o să-mi schimb prea curînd ideea: are o minte deschisă (chiar dacă deschiderea aia are limitările inerente credinței creștine) și coloană vertebrală, suficient cît să-și tragă proprii enoriași de urechi atunci cînd fac o prostie.

Acțiunea de sfințire a unor mașini în trafic. Undeva în Constanța. Pe ploaie. Dintr-un car tras de boi. Cu antemergător: o mașină a poliției cu girofarul aprins.

User Rating: / 1
PoorBest  
Religie: creștinii - Dan-Marius Sabău: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.