Întrebări stranii la testul psihopatului

Un tip pe nume Tony l-a bătut pe altul cînd avea 17 ani. Ca să scape de anii de închisoare pe care (probabil) ar fi trebuit să-i execute, în așteptarea procesului i-a spus psihiatrului din penitenciar că e nebun. Vroia să simuleze nebunia (sau, ca să fiu mai exact, una dintre cele 318 boli mentale catalogate pînă acum) ca să ajungă în patul confortabil al unui spital de boli nervoase în locul i zolării de după gratiile închisorii. Dar a simulat-o prea bine, așa că a fost trimis la un spital ”de nebuni” de maximă securitate, genul de instituție în care sînt aruncați bolnavii irecuperabil și foarte periculoși, care sînt un pericol pentru ei și pentru cei din jur. Pentru infracțiunea inițială Tony ar fi primit 5 ani. Pentru ”nebunie” a primit termen nelimitat, iar următorii 14 i-a petrecut printre nebuni, incapabil să dovedească cît era de sănătos mental. Pînă la urmă a fost eliberat pentru că s-a considerat că nu merita să stea închis doar pentru că răspunsurile sale s-au încadrat foarte bine în testul de evaluare a psihopaților.

Sună a idee de carte horror sau scenariu de film de groază, nu? Ceva ce Stephen King ar fi mîndru să povestească în cele mai mici detalii. Totuși... cînd e spusă de Jon Ronson, autorul Testului Psihopat (poate vă aduceți aminte de testul de anul trecut), linia dintre nebunie și sănătate mental parcă nu e tocmai atît de clară. Pentru că, deși psihiatrii au acceptat faptul că Tony a simulat nebunia, au considerat că e psihopat tocmai din cauza aia. Au analizat întrebările puse și răspunsurile oferite, au bifat în listă cîteva chestii și gata, au decis că e psihopat.

Dar gata cu scrisul aiurea, vă recomand să urmăriți înregistrarea alăturată ce conține combinații de sunete realizate de Julian Treasure și animația de Evan Grant. Conține detalii interesante despre psihopați și locul lor în capitalism. Știai că, conform testelor existente, s-a tras o concluzie cum că 10% dintre oameni ar fi psihopați. Care, foarte probabil, au ajuns aici căutînd informații despre condiția lor.