Cum să inspiri copiii să citească toată viața

Conform departamentului pentru educație din SUA mai mult de 85% dintre copiii negri de clasa a patra nu prea citesc. Fie că e vorba de lecții de limba engleză predate aiurea, fie că e vorba de context sau de obligativitatea lecturii anumitor texte, pur și simplu se ajunge ca tinerii să nu fie deloc atrași de citit.

Nici la noi, pe meleagurile mioritice, copiii / tinerii nu prea citesc și asta se vede (prea mulți sau prea puțin de i, gramatica varză, etc). Sau, cel puțin, nu citesc lectura obligatorie din școală: poate că nu-s prea atrași de textele lui Sadoveanu, Nichita Stănescu sau Eminescu, dar s-ar putea să-ți termine într-o săptămînă sau două seria aventurilor lui Harry Potter sau Gheață și Foc (ecranizarea aventurilor din a doua serie a devenit cunoscută cu numele primului roman Urzeala tronurilor / Game of thrones).

Educatorul și autorul Alvin Irby explică cîteva dintre provocările cititorilor de pe continentul american și povestește despre educatorii competenți cultural pentru a-i ajuta pe copii să citească din pasiune (ceea ce ar trebui să le asigure continuitatea acelei activități tot timpul vieții). N-am idee în ce măsură chestiile alea ar funcționa și la noi, dar cu siguranță se vor găsi cîțiva educatori care să spună ceva mai multe despre asta. Sau, eventual, care chiar să le experimenteze.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează